Tja, soms heb je weken waarin je je euforisch voelt en dat alles vanuit flow gebeurt. En dat is heerlijk en heel prettig om te delen bovendien. Maar ik heb met mezelf de afspraak gemaakt om mijn reis open en eerlijk te delen, dus ook de minder leuke dingen.

Voordat je weg klikt, wacht nog even. Het gaat geen klaagzang worden, echt niet. Ik wil juist een waardevolle les met je delen, die ik gezien heb in een Ted Talk afgelopen week. Als je hier klikt, kun je deze bekijken. Ik zou zeggen: doen! De inzichten die ik hieruit heb gehaald, zal ik in deze blog kort samenvatten. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Leuk als je weer meeleest! 😊

Ach, stel je niet zo aan!

Dat zou een antwoord kunnen zijn als ik zeg dat ik moeite heb om met kritiek om te gaan. Er zullen waarschijnlijk mensen zijn die vinden dat ik me aanstel als ik dit deel. Ook zijn er mensen die zich in mijn verhaal herkennen en met me meeleven. En dan zijn er natuurlijk mensen die de schouders ophalen en er helemaal niks van vinden. Het is allemaal prima.

Ik zeg dat niet namelijk niet om zielig gevonden te worden of om de aandacht op mezelf te vestigen, maar om mijn inzichten hierover met je te delen. Omdat ik weet dat het jou ook kan helpen, als je het ook lastig vindt om met kritiek en negatieve reacties om te gaan.

Waarom zoveel aandacht hiervoor?

De reden waarom ik op het moment zoveel vertel en schrijf over het omgaan met kritiek is omdat ik merk dat het de laatste tijd een regelmatig terugkerend thema in mijn leven is. Dat gebeurt niet voor niets. Het betekent dat ik een groei kan doormaken op dit gebied en dat het blijkbaar de bedoeling is dat ik hiermee geconfronteerd word.

Alle verandering en groei is moeilijk en kan pijnlijk zijn. Mijn eerste reactie is vaak om mezelf af te sluiten of me te verstoppen en ervoor weg te lopen. Iets wat er niet is, kan je ook niet raken. Dat is de makkelijkste weg. Doen alsof iets er niet is en hopen dat het dan vanzelf overwaait. Ik heb besloten om de uitdaging aan te gaan en beter te worden in het handelen van kritiek, afwijzing, teleurstelling en negatieve reacties.

Kom maar op met die tips

Wanneer iets steeds op je pad komt, is het verstandig om ermee aan de slag te gaan. Ik heb de afgelopen weken veel tegenvallers van schrijfwedstrijden te verwerken gehad. Dat heeft er ook mee te maken dat ik het mezelf niet bepaald makkelijk heb gemaakt. Ik wil het liefst aan alle schrijfwedstrijden meedoen om zo mijn kansen te vergroten. Het tegenovergestelde blijkt nu het geval.

Dit is een mooi leerproces. Het wil zeggen dat ik waarschijnlijk beter kan richten op een paar wedstrijden en deze helemaal ‘perfect’ uitwerken. Nu lever ik veel aan, maar is het soms ook ‘net op het nippertje’ werk. Maar goed, ik had in een blog gelezen dat veel verhalen je kansen op publicatie vergroten. Niet voor mij, haha! 😉

Wat doet kritiek met me?

Als ik kritiek krijg op een verhaal denk ik meteen dat ik word afgekeurd en maak het dus persoonlijk. Het is beter om me te realiseren dat het niet over míj gaat, maar over mijn verhaal. Dat zijn toch echt twee verschillende dingen. Misschien wilde die persoon mij opbouwende feedback geven om me te helpen mijn verhaal volgende keer beter te schrijven. Klinkt best logisch, toch? Ik moet me meer verplaatsen in de intentie van de ander en het niet op mezelf betrekken.

Als dat niet lukt en ik blijf het me persoonlijk aantrekken, dan betekent het dus dat het me raakt en ik moet onderzoeken waarom. Dan moet ik het juist wél persoonlijk maken. Mezelf durven aankijken en erkennen wat het is dat me zo raakt. ‘Facing your demons’. Je angsten onder ogen durven komen en er vervolgens mee afrekenen. Dat kan best een tijdje duren en dat is niet erg.

De kunst om ervan te leren

Je herkent het vast: iemand geeft je kritiek en je voelt je aangevallen. Je eerste impuls is jezelf verdedigen. Dat voelt het meest natuurlijk. Misschien is het een beter idee om die kritiek op je te laten inwerken, te onderzoeken waarom iets je raakt en daar dan mee aan de slag gaan. Die kritiek gebruiken om er uiteindelijk beter/sterker van te worden.

Dat klinkt in theorie heel wat makkelijker dan het in de praktijk is. Gelukkig mag je fouten maken, mag je een terugval krijgen en kun je steeds opnieuw beginnen. Het is een proces dat een hoop tijd in beslag neemt. Maar je moet het wel durven en willen aangaan. Als je een bepaald iets wilt veranderen, zul je daarmee aan het werk moeten.

Wat betekent dat voor mij?

Nu ik een aantal afwijzingen te verwerken heb gehad afgelopen weken kan ik in een hoekje wegkruipen en keihard gaan huilen. De pen neerleggen en geen letter meer op papier zetten. Maar dat doe ik niet. Ik neem de lessen die ik eruit kan halen en ga ermee aan de slag.

Ik wil groeien, ik wil mezelf verbeteren en dus mag ik luisteren naar de kritiek of feedback die ik krijg. Ook al is het soms confronterend, niet leuk en pijnlijk. Het zijn emoties die gevoeld mogen worden. Er doorheen gaan is de beste manier om ze uiteindelijk weer achter je te kunnen laten en een stap vooruit te zetten.

Voor mij was dit weer een mooie, wijze les. Ik heb de dingen eruit gehaald die ik belangrijk vond en ga ermee aan de slag.

Ik hoop dat ik jou ook een inzicht gegeven heb en dat je daar iets mee kunt.