Wat een geweldig leuke reacties heb ik mogen ontvangen op mijn nieuwtje van vorige week: de cover reveal. Het was best spannend om dit te delen. Onze ziel en zaligheid zit er tenslotte in…
Later vandaag komt er een leuke teaser online. Blijf mijn Facebookpagina of Instagram account volgen om op de hoogte te blijven. Zéér binnenkort is ons boek te koop! 🙂

Dit keer stip ik een serieus onderwerp aan, tenminste, ik neem het erg serieus. Ik word er zelfs een beetje nerveus van…
Lees je mee?

1 Miljoen mensen willen ooit een boek schrijven

Uit onderzoek is gebleken dat veel, heel veel mensen de wens hebben om ooit een boek te schrijven. De vraag is natuurlijk: wat gebeurt er met al die wensen? Kortom: hoeveel mensen besluiten uiteindelijk om het ook écht te gaan doen? En komen die verhalen in de boekhandel terecht of blijft het bij een Word bestand op de computer?

Wat is het toch dat mensen graag een boek willen schrijven? Vinden ze hun eigen (levens)verhaal zo boeiend en belangrijk of hebben ze het verlangen om succesvol auteur te worden? Misschien is het zelfs een combinatie van deze twee.

Genoeg aanbod, maar ook voldoende vraag?

Zoals je leest, zijn er dus meer dan genoeg mensen die een verhaal te vertellen hebben. Er zijn legio opleidingen, (online) cursussen, workshops en werkboeken te volgen om je te bekwamen in het schrijfambacht.

Er is dus genoeg aanbod van schrijvers. Zijn er ook genoeg mensen die deze verhalen willen lezen? Omdat er zoveel boeken verschijnen van grote, bekende (en buitenlandse) auteurs, is de kleine, onbekende of onontdekte schrijver flink in het nadeel. Hoe kom je in the picture? Oftewel: hoe val je op?

Het alom bekende verhaal

Nu ik meer verdiep in LOA (de wet van aantrekking) begrijp ik namelijk steeds beter hoe het komt dat  schrijven voor velen slechts een passie/hobby is en waarschijnlijk ook blijft.
De belangrijkste opvatting die bestaat rondom schrijven is toch:
“Met een boek schrijven is geen droog brood te verdienen.”

Het is een verhaal dat zich op een of andere manier in ons collectieve bewustzijn heeft genesteld. Het is een waarheid die door velen op deze manier wordt beleefd. De cijfers liegen er niet om. Zo’n 50 Nederlandse auteurs kunnen leven van hun boeken. En het ergste is: ik denk dat (schijnbaar) ook. Het is het verhaal dat ik mezelf vertel. En ik zie om me heen dat het zo is, dat slechts weinigen echt kunnen rondkomen met het schrijven van hun boeken.

De afgelopen jaren keihard gewerkt

Sinds de start van mijn opleiding aan de Schrijversacademie 1 december 2017 (en eigenlijk ook al ruimschoots daarvoor) ben ik op zoek naar een manier/ een weg om te kunnen leven van het schrijven.
Met één boek, een aantal publicaties in verhalenbundels, het winnen van een wedstrijd, heel veel inzendingen van verhalen voor schrijfwedstrijden en gewoon veel schrijfkilometers maken , staat de teller echter nog altijd op €0.

Dit klinkt misschien treurig en ik ben absoluut niet zielig. Ik vraag ook niet om medelijden of wat dan ook. Ik schets een beeld van de realiteit.
Ik speel open kaart wat betreft mijn gedachten en gevoelens rondom het schrijven.

Wijzig je verhaal

Het verhaal dat ik mezelf vertel, dat ik diep van binnen als mijn waarheid heb aangenomen, staat mijn succes in de weg. Je krijgt wat je verwacht. Ik verwacht (ook al wil ik nog zo graag dat het anders is) dat het moeilijk zal zijn om met het schrijven van boeken geld te verdienen. En wat krijg ik? Precies dat wat ik verwacht.

Belachelijk kun je denken. Of wat een onzin. Geloof je dat nu echt, Ellen? Het antwoord is: JA! Omdat ik ook heb ervaren dat ik invloed heb op mijn gedachten en dus gedrag en de uitkomst daarvan. En niet alleen bij mezelf, maar ik heb het ook bij anderen gezien.

Just do it!

Als het werkelijk zo simpel is, doe je het toch gewoon even. Dan verander je toch je verhaal. Zeg tegen jezelf:  ‘Ik kan makkelijk geld verdienen met schrijven. Het is niet voor een enkeling, een geluksvogel weggelegd. Het is mogelijk. Voor mij en voor iedereen die het verlangen heeft.

En weet je? Ik ga het DOEN! Ik ga voortaan iedere dag tegen mezelf zeggen dat het makkelijk is. Dat het mij lukt. En daarvoor hoef ik niet afhankelijk te zijn van de uitgever die het in mij ziet zitten. Die me een contract aanbiedt en me een kans geeft.
Waarom wachten, terwijl ik ook zelf het initiatief kan nemen om mijn pad als succesvol schrijver te bewandelen?

Kwetsbare blog

Met rode wangen en bonzend hart schrijf ik deze blog. Ik vind het lastig om dit met je te delen. Om toe te geven dat dit pad niet makkelijk is, om toe te geven dat schrijven voor mij geen leuke hobby is, maar een serieuze aangelegenheid. Het voelt als werk. Ik zie mezelf als een moderne storyteller, iemand die je even meeneemt naar een andere wereld om je te vermaken met mijn verhalen. Ik wil mijn boodschap met je delen.

En ja, ik wil niets liever dan hiermee erkenning krijgen en succesvol zijn als schrijver. In mijn boek (herschreven versie) wil ik mezelf niet vergelijken met grote namen als J.K. Rowling of Stephen King. Maar eigenlijk wil ik gewoon dat wat zij doen, dus stiekem doe ik het toch.

Ik heb ook GROOTSE dromen en ambities. En ik ga er helemaal voor. Stapje voor stapje. Soms een paar passen vooruit, dan weer eentje achteruit. Maar ik kom verder.

“If you can dream it, you can do it.”

Kijk je straks ook nog even op mijn FB of IG? Voor een leuke teaser over ‘Duistere Geheimen’. Binnenkort te koop!