Gisteren keek ik, lekker nostalgisch, terug op het jaar 2020. Voor velen een jaar dat ze weer net zo snel wilden vergeten als dat het begonnen was. Toch, ondanks alle beperkingen, ellende, frustraties en verdriet en pijn, heeft het ook mooie dingen gebracht. In deze post deel ik mijn lichtpuntjes uit 2020. Ik hoop dat jij ook lichtpuntjes hebt om naar terug te kijken…
In deze blog kijk ik alvast vooruit op het jaar dat voor ons ligt.

Een nieuwe pagina

Ieder jaar krijg je de kans om opnieuw te beginnen. Om een nieuwe pagina te vullen. Ja, dit kan zeker op ieder ander moment en hoeft niet per se te beginnen op 1 januari, maar ik vind het altijd een mooi moment om met een schone lei te beginnen. Helemaal dit jaar. Laten we hopen dat dit jaar het jaar van herstel en wederopbouw is, dat we onze bewegingsvrijheid terugkrijgen en weer kunnen en mogen genieten van de vele dingen die het leven extra smaak geven. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit.

Een goed schrijfjaar

In mijn terugblik deelde ik een behoorlijke lijst met mooie doelen die bereikt zijn het afgelopen jaar. Eerlijk gezegd vond ik het best een indrukwekkende lijst met prachtige prestaties. Zo zijn er een stuk of vier van mijn verhalen gepubliceerd in uiteenlopende verhalenbundels, heb ik een boek met K.T. Sterling uitgebracht, ben ik een samenwerking aangegaan met een uitgever voor mijn autobiografie en heb ik mijn schrijfopleiding aan de Schrijversacademie afgerond. Kortom: een succesvol schrijfjaar.

Het is een cliché, maar ik meen het oprecht: het is de kunst om te genieten van de weg naar je doel, want daar vind je het succes (of zoals Tröckener Kecks het zei: De jacht is mooier dan de vangst). En genieten, dat doe ik met volle teugen. Dankbaar ben ik voor dit geweldige avontuur. Om te doen waar ik gelukkig van word en waarmee ik mensen kan vermaken. Een geweldige combinatie!

Nieuwe doelen

Ik zou Ellen niet zijn als ik mezelf geen nieuwe (misschien nog ambitieuzere) doelen zou stellen. Kijk, ik weet ook wel dat ik niet altijd invloed heb op de uitkomst van mijn dromen, maar ik kan ze wel proberen zo goed mogelijk te sturen. Het stellen van doelen helpt daarbij. Je zet een stip en werkt toe naar het eindstation. Niet weten waar je naartoe wil, verlamt en schept verwarring. Denk maar eens aan een reis naar een vakantiebestemming. Als je geen adres invoert, kom je er misschien wel nooit (of na heel veel omwegen). Zo is het ook met het stellen van doelen. Als je niet weet wat je wilt bereiken, is het verdomd lastig om te weten wat je volgende stap is.

Schrijfwedstrijden

Ik heb de smaak te pakken en ben van plan om aan zoveel mogelijk schrijfwedstrijden mee te doen. Het zorgt ervoor dat ik veel ervaring opdoe en dat ik heel veel schrijfkilometers maak. Die ontzettend belangrijk zijn om mezelf steeds meer te bekwamen in het schrijfambacht.

Natuurlijk krijg ik te maken met afwijzing, teleurstelling en kritiek. Dat vind ik moeilijk, geef ik eerlijk toe. Ik denk dat niemand het leuk vindt om afgewezen te worden of kritiek te krijgen op iets waar je je ziel en zaligheid in hebt gestopt. Ik probeer (en word er steeds beter in) om verbeterpunten te halen uit de feedback die ik krijg. Ik wil leren, ik wil beter worden, ik wil groeien. Dat kan alleen als je openstaat voor kritiek en bereid bent te luisteren naar tips van anderen.
Dit neemt niet weg dat ik mijn best blijf doen om zo’n goed mogelijke verhalen af te leveren. Ik voel dat het me dit jaar gaat lukken om een schrijfwedstrijd te winnen en misschien zelfs wel meer dan dat… (oe, spanning…)

Mijn manuscript

Het eerste gedeelte van mijn manuscript is herschreven, nu de tweede helft nog. Ik moest er even afstand van nemen. Het herschrijven is een activiteit die me niet echt ligt. Het is echter onontbeerlijk voor een goed, gedegen verhaal, daarom ga ik in dit nieuwe jaar stug door. Ik weet dat het me gaat lukken.

Verder heb ik ook al een leuk idee om mijn verhaal aan de man (nou ja, uitgever beter gezegd) te brengen. Daarover later meer! 😉 Dus als er uitgevers meelezen, bereid je maar vast voor!
Eerst maar eens zorgen dat het verhaal staat als een huis, de rest komt dan vanzelf.

Nieuwe uitdaging

Ik heb me aangemeld voor een schrijfuitdaging. In vijf dagen mijn boek schrijven. Een leuk project dat ik graag aanpak en waar ik met veel enthousiasme en energie induik. Met als kers op de taart kans op een uitgeefcontract. Hoe gaaf is dat. Hoe te gek zou het zijn als ik in 2021 kan zeggen dat ik een uitgeefcontract heb gewonnen. O, ik ga ervoor…

Samen met nog een twintigtal andere enthousiaste collega schrijvers ga ik deze challenge aan en ik heb heel veel zin in dit project. Uiteraard houd ik je op de hoogte van de vorderingen. Duim je voor me mee dat ik een contract ga winnen?

Uitkomen van mijn herschreven autobiografie

Ik ga ervan uit dat dit jaar mijn boek ‘Er was eens…een juf’ opnieuw zal verschijnen. Het manuscript is in een vergevorderd stadium en als alles goed gaat, zal het ergens in dit jaar opnieuw uitgegeven worden. Ik ben zo benieuwd hoe het gaat worden en hoe het ontvangen wordt. Diep van binnen weet ik dat ik een goed verhaal te vertellen heb. Een verhaal waar (helaas) veel mensen zich in zullen herkennen. Maar het verhaal heeft een happy end, net als in de meeste sprookjes.

Nog veel meer…

Nu vergeet ik vast nog een heleboel dingen, maar als ik deze plannen bekijk, weet ik dat ik mijn handen weer vol heb aan het uitvoeren van mijn ideeën en het bereiken van mijn doelen.

Ik heb er ongelofelijk veel zin in en mijn handen jeuken om aan de slag te gaan.
Ik hoop dat jij ook boordevol leuke plannen voor dit jaar zit en dat alles wat je wilt doen uit mag komen. We gaan er een sprankelend en geweldig jaar van maken! J