Afgelopen week kreeg ik een herinnering op Facebook; 1 jaar geleden zijn Sandy en ik ons gezamenlijk schrijfavontuur gestart. Hoe dat precies in z’n werk is gegaan, wil ik in deze blog met je delen.

Hoe Sandy en ik elkaar hebben ’ontmoet’

Ik weet niet of je al eens een kijkje hebt genomen op mijn pagina ‘Samen op Schrijfavontuur’, maar daar kun je ons briefavontuur volgen (Tip 😉 ).
Een jaar geleden deden Sandy en ik mee aan een challenge van ‘De Ondernemende Vrouw (a.k.a Angeliek Nelissen) op Facebook; hoe je snel meer volgers krijgt door consequent bepaalde acties uit te voeren (NB: of deze challenge tot meer volgers heeft geleid; uh, eerlijk gezegd niet echt. En bij Sandy ook niet, volgens mij).

Waarom een ’schrijfavontuur’?

Sandy’s naam ‘Ontdekkingsreis door schrijversland’ trok meteen mijn aandacht. Deze leek namelijk erg op mijn pagina en website ‘Ellens Schrijfavonturen’. Ik wist meteen dat we ‘likeminded people’ waren. Hoe vaak tref je iemand die met dezelfde passie precies hetzelfde pad bewandelt als jij?

Iets in me zei dat het leuk zou zijn om hierover met elkaar in gesprek te gaan, om ervaringen te delen, in de vorm van brieven, zodat mensen onze avonturen konden volgen door met ons mee te lezen (en dus mee op reis te gaan). Misschien konden we andere beginnende schrijvers tips geven of inspireren met onze schrijfavonturen. Dat zou toch helemaal te gek zijn?

De stoute schoenen aangetrokken

Op een dag dacht ik; ik ga haar gewoon een privébericht sturen en haar mijn verhaal vertellen. Gelukkig reageerde ze enthousiast en al snel waren we verwikkeld in een gezellig ‘gesprek’. Dat maakte het alleen maar leuker. Vrij snel opperde ik mijn plan om een briefwisseling te starten.

In mails naar elkaar hadden we elkaar zoveel te vertellen en waren er zoveel overeenkomsten, dat het logisch was om dit een vervolg te geven. En zo was ons idee om ‘Samen op Schrijfavontuur’ te gaan geboren.

Nu dus alweer ruim een jaar geleden

In februari 2020 bestond mijn website ‘Ellens Schrijfavonturen’ 1 jaar, mijn Facebookpagina in mei dit  jaar 3 jaar en ook in mei ons schrijfavontuur alweer 1 jaar. Wow, wat gaat het snel en wat is er veel gebeurd de afgelopen tijd.

Ook ons brievenavontuur bestaat dus al ruim 1 jaar. De tijd is voorbij gevlogen en ik heb al meer dan 32 brieven naar Sandy geschreven. En zij naar mij; dat zijn dus al ruim 60 brieven. In dat jaar hebben we tijdens de zomervakantie geen brieven geschreven en in de Coronatijd hebben we ook een korte pauze ingelast door persoonlijke omstandigheden.

Wat wordt er zoal besproken in onze brieven?

Je vraagt je misschien af wat wij te bespreken hebben. Kun je na een jaar nog steeds nieuwe ervaringen met elkaar delen? Het antwoord is JA, echt wel. En we zijn nog lang niet klaar. Er zijn zoveel overeenkomsten en gelijkenissen. Heel toevallig, of niet?

Het is gewoon erg fijn om ervaringen, twijfels en natuurlijk ook successen met elkaar te delen. Iemand die precies weet waar je het over hebt, die met dezelfde dingen bezig is en tegen dezelfde problemen aanloopt.

Allerlei wilde plannen en ideeën?

Doordat we met elkaar brainstormen over onze schrijfavonturen, ontstaan vaak de leukste ideeën. Helaas komt het er niet (altijd) van om ze allemaal uit te voeren. We zijn tenslotte ook nog bezig met een heleboel andere, leuke dingen. Bovendien heeft Sandy ook nog haar baan als juf (inderdaad, nog zo’n overeenkomst).

Eén van die ideeën is om een schrijfhandleiding voor beginnende schrijvers te ontwikkelen met daarin veel praktische opdrachten en boordevol tips. Of wat te denken van een glossy schrijfmagazine? Allemaal super leuke dingen, maar ook tijdrovend en dus schuiven we deze plannen een beetje voor ons. “Dat komt ooit nog een keer.” Dit is echter een gevaarlijk gezegde, want iedereen weet dat van uitstel vaak afstel komt.

De beste manier om plannen uit te voeren is BEGINNEN. Zoals Nike het mooi zegt: JUST DO IT!

Wat willen wij graag bereiken?

Het is onze droom om voor onze manuscripten een geschikte, enthousiaste uitgever te vinden en met onze boeken in alle boekhandels te liggen. Sandy schrijft kinderboeken en ik ben bezig met mijn YA roman.

Hoe gaaf zou het zijn als onze droom uitkomt? Dat we bijvoorbeeld samen een boekpresentatie kunnen geven en door Nederland zouden toeren om onze boeken te promoten?

Al heb ik mijn eerste boek met behulp van een POD (printing on demand) uitgever uitgegeven, toch zou dit heel anders zijn.
Een échte uitgever, een eigen redacteur en een strak promotieplan. De hele mikmak: alles erop en eraan. Dat zou echt te GEK zijn.

De toekomst van ons gezamenlijke schrijfavontuur

Voorlopig gaan we lekker door met onze briefwisseling. We kunnen veel van elkaar leren en peppen elkaar op wanneer dat nodig is (mocht één van ons in een dipje zitten). Maar uiteraard juichen we ook voor elkaar als we succes boeken.

Het wordt vaak gezegd en geschreven: De reis naar je ‘einddoel’ is het beste en mooiste succes dat je kunt hebben en daar houd ik me aan vast. Ik geniet ervan om een brief te ontvangen en een antwoord te bedenken. Ik hoop dat Sandy net zo van mijn brieven geniet als ik van de hare. Bovendien hoop ik dat ons schrijfavontuur nog lang niet ten einde is en dat we nog veel leuke dingen met je kunnen delen.

Neem gerust eens een kijkje op Sandy’s website (ontdekkingsreis door schrijversland). Ze schrijft blogs, boekreviews, korte verhalen en andere leuke dingen. De moeite van het bezoeken waard.