Waarschijnlijk heb ik al eens eerder over dit onderwerp geschreven, maar dat neemt niet weg dat ik het geweldig vind om te blijven dromen (en om erover te schrijven). Lees je weer mee? J

Dromen houden je scherp

Dromen? Wie doet dat nou niet? Bewust dromen of ’s nachts tijdens je slaap bijvoorbeeld. Ik denk dat iedereen hierover kan meepraten en er ervaring mee heeft. Ik denk ook dat het goed is om te dromen. Dat het je onderbewustzijn is dat tegen je praat. Het is aan jou om te luisteren.

Vooral de mooie dromen die je tijdens je slaap kunt hebben, zijn ontzettend leuk en deze wil je dan ook graag onthouden. Helaas komt het regelmatig voor dat ik denk: o, ik onthoud deze droom wel om ‘m vervolgens ram te vergeten de volgende ochtend. En dat is balen. Herkenbaar?

Dagdromen/visualiseren

In één van mijn vorige blogs had ik het over de kracht van visualiseren (klik hier om deze blog te lezen). Sommigen noemen het misschien eerder: dagdromen.
Ik kan me niet herinneren dat ik als klein meisje vaak zat te dagdromen (waarschijnlijk was ik daarvoor ook te druk bezig met andere dingen, haha). Maar ik had én heb wel een levendige fantasie en dat lijkt ook op dromen.

Zo stel ik me onder andere écht voor dat mijn boek Er was eens…een juf (of misschien krijgt het straks wel een heel andere titel, wie zal het zeggen) een hit wordt en heel vaak verkocht gaat worden.
Ook zie ik mezelf achter een grote tafel vol met hoge stapels boeken zitten, druk signerend en kletsend met mensen die speciaal voor mijn boek(en) gekomen zijn. Ik zie én voel het al helemaal (visualiseren).

Think big

Nu ik me de laatste tijd veel bezig houd met persoonlijke ontwikkeling, lees ik uiteraard ook veel boeken hierover. In de meeste van deze boeken staat geschreven dat het erg belangrijk is om groots te dromen (en denken).

Onze maatschappij is nog altijd erg ingesteld op het Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg-principe en remt ons juist af om groots te denken (laat staan te handelen). Maar ik denk dat er niets mis is met je fantasie op de vrije loop laten en te zien waartoe je dromen je kunnen brengen.

Wat houdt de meeste mensen tegen?

Ik stipte het hierboven al even aan, maar de maatschappelijke norm (van niet met je kop boven het maaiveld uitsteken) zit bij de meeste mensen diepgeworteld. Het is een veiligheidsmechanisme, want de kans is namelijk aanwezig dat je dromen niet uitkomen. Ook de rol van onze opvoeders speelt hierin mee. Natuurlijk met de beste bedoelingen, omdat ze het beste met ons voorhebben en ons willen beschermen tegen teleurstellingen.

Toch is het, lijkt mij, heel goed om je dromen achterna te gaan en je hierbij door niets of niemand te laten tegenhouden.

Klinkt allemaal erg gemakkelijk

Inderdaad. Om het op te schrijven is één ding, maar om het daadwerkelijk na te leven is wat anders en vraagt om lef, daadkracht en misschien zelfs een beetje naïviteit. Ik weet bijvoorbeeld dat veel mensen in mijn nabije omgeving mijn beslissing om te stoppen als juf erg dapper en knap vonden (dat vond en vind ik zelf trouwens ook).

Toen het besluit eenmaal genomen was, heb ik heus wel even geslikt (meerdere keren zelfs) en gedacht: O mijn god, wat nu? Boven alles overheerste opluchting, bevrijding en blijdschap. Het was en is ook echt de juiste beslissing geweest, waarvoor ik nog iedere dag dankbaar ben dat ik deze destijds gemaakt heb. Maar makkelijk? Nee, absoluut niet. Het is echter geen reden om de beslissing dan maar voor je uit te schuiven.

Just do it!

Zoals met bijna alle gedachten, dromen en/of fantasieën geldt: je moet het gewoon doen. Simple as that. De eerste stap zetten, hoe moeilijk ook.

Ik weet dat ik dit nu schrijf alsof het heel gemakkelijk is, maar dat is niet zo. Sterker nog; ik denk regelmatig: Hoe dan? Dus zijn er veel dingen, waarover ik droomde, niet gebeurd, omdat ik de eerste stap niet durfde te zetten. Omdat het doodeng is, omdat je je voeten op een onzichtbare steen moet zetten en erop moet durven vertrouwen dat je niet naar beneden dondert. Geloof me, daar weet ik alles van.

Inspireren, motiveren en stimuleren

Toch hoop ik je met deze blog te stimuleren, motiveren en/of inspireren om, ondanks je twijfels, onzekerheden, bedenkingen en/of angsten, die eerste stap richting je droom te zetten. Want, wat als het lukt? Wat als blijkt dat die droom werkelijkheid kan worden? Hoe gaaf is dat! Dat gun ik jou, mezelf en iedereen die ook maar een droom (groot of klein) heeft.

Laten we ervoor gaan en doen zoals de slogan van Nike het zo mooi zegt:
JUST DO IT!!