In één van mijn eerdere blogs heb ik beschreven hoe mijn ideale werkplek eruit ziet. Klik hier om deze blog (nogmaals ;-)) te lezen.
Ik zal nog even geduld moeten hebben. Hopelijk wordt mijn droomwerkplek volgend jaar gerealiseerd en kan ik voortaan aan mijn eigen schrijftafel zitten.

Is een seizoen bepalend voor je schrijfprestaties?

Misschien vraag je je af of het überhaupt iets uitmaakt wanneer je schrijft. Schrijven kun je immers overal en altijd. Dat is helemaal waar. In de zomervakantie schreef ik bijvoorbeeld een heleboel blogs, een aantal verhalen voor schrijfwedstrijden en ga zo maar door.

Wat dat betreft maakt het dus niets uit of het zomer of herfst is. Ik kan me voorstellen dat voor sommige schrijvers de zwoele zomeravonden favoriet zijn. Heerlijk overdag in de schaduw onder een parasol of afdak met een koel drankje. Mmm, nu ik het typ, klinkt het opeens erg aantrekkelijk. Je kunt altijd de ideale omstandigheden om te schrijven creëren.

Mijn favoriete (schrijf)seizoen

In de zomer, terwijl het buiten zo’n dertig graden is, zie je mij voornamelijk binnen; met de rolluiken omlaag en de gordijnen dicht. Gezellig is dan anders bij ons in huis.
Geef mij maar de winter. Koude, heldere dagen en als je je adem uitblaast er wolkjes uit je mond komen. Heerlijk.
Vorst, rijp die het gras, de planten en struiken met een dun laagje bedekt en het landschap omtovert in een prachtig winterdecor.

Ik hou ervan. Als het ’s avonds vroeg donker is en je binnen de lampen en kaarsjes aan maakt, is het zo gezellig binnen. De verwarming of kachel aan en lekker onder een dekentje een spannend boek lezen. Dat is voor mij echt genieten.

Waarom kan ik in de winter beter schrijven?

Heeft het ermee te maken dat het mijn favoriete seizoen is? Brengt het een bepaald gevoel in me naar boven, waardoor ik makkelijker tot schrijven kom? Of komt het door de donkere en tikkeltje mysterieuze sfeer die er in de winter vaak hangt?

Waarschijnlijk alle drie. Het geeft me een warm gevoel om tijdens gure, kille dagen achter mijn laptop te kruipen, wetende dat ik lekker warm binnen zit met een mok thee of koffie.
De verhalen weten in ieder geval een weg te vinden naar mijn hoofd en mijn vingers doen het werk als ze als bezetenen over het toetsenbord rammelen. Een heerlijk gevoel.

Films en series inspireren me ook

In veel films en series, waar ik graag naar kijk, is het koud en guur winterweer een belangrijk aspect. Het schept meteen een goede sfeer en maakt het geheel een stuk geheimzinniger.

Misschien dat ik er daarom zo van hou? Kijk maar eens een horrorfilm, die zich afspeelt in de stralende zon. Grote kans dat het verhaal lang niet zo eng is als wanneer het mistig, donker en koud is. De sfeer bepaalt voor een groot deel of de film geheimzinnig is.

Wat zegt dat over mijn stijl?

Als je dit alles leest, lijkt het misschien of ik een horrorschrijver ben. Niets is minder waar, maar ik hou wel van spanning en mysterie.
Ik creëer graag een bepaalde sfeer in mijn verhalen, waardoor mensen getriggerd worden en waarbij ze zich afvragen of hetgeen er gebeurt de werkelijkheid is of fantasie. Verhalen waarin de scheidslijn tussen de realiteit en fantasie dun is.

Welke plannen heb ik deze winter?

Ten eerste hoop ik voor het eind van 2019 mijn manuscript herschreven te hebben. Op het moment van schrijven ben ik op driekwart. Het vordert gestaag. Teruglezend zie ik een heleboel stukken tekst en/of zinnen, die verbeterd kunnen worden.
Gek dat ik dat nu pas zie. Het is natuurlijk een aantal jaren geleden en in die jaren ben ik persoonlijk gegroeid en op schrijfvlak heb ik ook stappen gezet. Ik sta nu een stuk verder van het onderwerp af, dat scheelt ook.

Op de tweede plaats blijf ik meedoen aan schrijfwedstrijden. Ik doe mee met de thema’s en wedstrijden die me aanspreken en passen bij mijn schrijfstijl. Ik heb zo mijn voorkeuren.

Dan is er nog het onafgemaakte verhaal, dat ik nu eindelijk wil afschrijven.

Zoals je leest, heb ik nog genoeg te doen en waarschijnlijk komen er alleen maar dingen bij.

Is jouw favoriete seizoen ook de winter? Of ben je meer een zomers type?
Heeft je voorkeur te maken met je hobby’s?
Ik hoor het graag in een reactie onder deze blog.