Yes, I did it! Ik heb de afgelopen maand een verhaal van ruim 34.500 woorden geschreven, herschreven en ingeleverd. Een uitdaging die ik ben aangegaan, net als vele andere schrijvers met mee. Het was namelijk weer NaNoWriMo (national novel writing month). Een evenement waarbij schrijvers uit de hele wereld meedoen om in dertig dagen 50.000 woorden te schrijven (het gemiddelde van een roman).

Ik deed officieel niet mee aan de NaNoWriMo, maar heb er mijn eigen draai aan gegeven. Al een tijdje had ik een idee voor de Kobo Schrijfwedstrijd en daarvoor moest je tussen de 30.000 en 40.000 woorden schrijven. Door op mijn eigen manier mee te doen aan deze challenge kon ik het misschien redden om mijn bijdrage op tijd in te leveren. En deze week (dinsdag 30 november om precies te zijn) heb ik mijn verhaal ingezonden. Nu begint het duimendraaien en nagelbijten. Het blijft nog een tijdje spannend.

Twee nieuwe cursussen

Omdat ik mezelf wil blijven uitdagen en omdat ik ervan overtuigd ben dat ik nog steeds heel veel kan leren op schrijfgebied, ben ik een tijdje geleden begonnen met een nieuwe (online)cursus. Ja, wederom een cursus over schrijven. Compleet met huiswerk en begeleiding en een afsluitend examen.

Om het mezelf nog wat moeilijker te maken, kocht ik een maand geleden nog een cursus (en deze heeft niets met schrijven te maken, maar alles met burn-outs). Tja, je houdt van een uitdaging of niet! 😉 Behalve lezen over van alles en nog wat wil ik dingen ook graag in de praktijk leren toepassen en hoe kan dat beter dan met een cursus (of twee, hihi 😊).

Discipline

Om met twee cursussen tegelijk bezig te zijn en ook nog tijd overhouden om alle andere dingen te doen, heb je discipline en doorzettingsvermogen nodig. Nu weet ik van mezelf dat ik, als ik iets echt heel graag wil, behoorlijk gedisciplineerd kan werken. Ik neem mezelf voor om iedere week één les in te leveren.

Mijn schrijfcursus bestaat uit 36 lessen en de burn-out cursus uit 20 (maar daar horen niet iedere module huiswerkopgaven bij dus dat scheelt alweer). Inmiddels ben ik beland bij les 7 van mijn schrijfcursus. En ik vind het super om te doen. Ook al heb ik een tweeëneenhalf jaar durende opleiding aan de Schrijversacademie gevolgd, toch voelde ik dat ik nog meer te leren had.

Eerste resultaten zijn goed

Natuurlijk speelt ook mee dat de eerste resultaten erg goed zijn. Mijn gemiddelde uit 6 lessen is een 8.92 (en nee, dit zeg ik niet om op te scheppen 😉). Ik ben er hartstikke trots op en blij mee. Het zijn leuke, uitdagende opdrachten, waar ik flink mee aan de bak moet. Des te leuker wanneer de resultaten dan ook nog eens zo goed uitpakken. Dat motiveert enorm.

Bovendien is het erg prettig dat de lessen vlot worden nagekeken en dat ik er geen weken op hoef te wachten. Het stimuleert om meteen door te pakken en met de volgende les aan de slag te gaan. De theorie is super informatief en helder uitgelegd. Het is een compleet boekwerk waar ik nog veel plezier aan zal beleven.

Waarom twee cursussen?

Misschien denk je nu, waarom in godsnaam twee cursussen? Je kunt toch ook één voor één doen? Ja, helemaal waar. Zoals ik al zei, ik maak het mezelf graag moeilijk. Uit mijn comfortzone stappen en mezelf ‘dwingen’ om iedere week een les of twee te maken, geeft richting en structuur.

Niet alleen dat, maar ook wat het me oplevert aan kennis en ervaring neem ik weer mee. Zo wordt mijn rugzak steeds voller en leer ik meer en meer over het schrijversvak. Het zorgt dat ik mezelf verbeter en dat ik veel schrijfkilometers maak. Dat laatste is niet onbelangrijk, want al die schrijfkilometers maken mijn verhalen alleen maar beter.

Plannen

De cursus stress en burn-out coach heb ik gekocht omdat ik mezelf wilde verdiepen in het thema. Natuurlijk heb ik als ervaringsdeskundige genoeg te vertellen hierover, maar de achtergronden leren kennen vind ik ook belangrijk.

Met mijn podcast wil ik immers mensen helpen. Het is daarom verstandig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen die ik vervolgens met mijn luisteraars kan delen. Deze informatie kan ik aanvullen met mijn eigen verhaal en ervaringen. Op deze manier wordt mijn podcast nog waardevoller en interessanter om naar te luisteren. Althans, dat is de bedoeling. 😉

Weer genoeg te doen

Je leest dus wel dat ik me de komende tijd niet hoef te vervelen. Dat doe ik sowieso niet, maar nu al helemaal niet meer. Ik kijk iedere week uit naar de nieuwe huiswerkopdrachten en ben benieuwd welke feedback ik terugkrijg van mijn docent.

Ook voor komend jaar heb ik genoeg doelen om aan te werken en het afronden van deze cursussen is daar één van. Uiteraard houd ik je op de hoogte van mijn vorderingen.