Schreef ik middenin de winter een blog over vakantieplannen voor de zomer, nu is het alweer bijna zover (klik hier om deze blog te lezen). Wie had toen kunnen bedenken dat alle plannen rondom vakantie helemaal op een laag pitje zouden komen staan.

Een jaar volop vakantieplannen

Deze week kreeg ik iedere dag een herinnering van Facebook met foto’s van vorig jaar. Om deze tijd waren Bart en ik namelijk in Ierland en genoten we volop van de prachtige natuur, oude kastelen en ruïnes en de vriendelijk- en gastvrijheid van de Ieren. Verlangend bekijk ik de foto’s die voorbij komen, dankbaar dat ik dat heb meegemaakt.

Normaal gesproken heeft Bart het hele jaar volgepland met allerlei leuke tripjes en vakanties. Behálve dit jaar. Je zou bijna denken dat het zo heeft moeten zijn. Toch had dat meer te maken met het eindexamen van Nynke en het snowcamp van Kjell.

Over een paar weken ‘grote’ vakantie

Ik vind het een gek idee dat het over een aantal weken alweer grote vakantie is. Voor mijn gevoel komen we net uit een soort winterslaap of uit een langgerekte vakantie. Niets is minder waar natuurlijk, maar het lijkt alsof de tijd even heeft stilgestaan.

Nu de scholen weer zijn opgestart, in ieder geval de basisscholen, komt alles weer een beetje in een normaler ritme. De scholen voor voortgezet onderwijs zijn ook weer gestart, maar in een iets andere hoedanigheid. Ook voor hen zit dit schooljaar er bijna op. En wat een bijzonder schooljaar was het.

Plannen om weg te gaan of niet?

Zoals ik in één van mijn vorige blogs schreef, zijn we momenteel bezig om de slaapkamers boven op te knappen. Dat betekent dat we een tijdje in de rommel zitten en er een hoop spullen moeten worden gekocht.

Meestal kijken we vanaf juni al uit naar de zomervakantie, omdat we een leuke vakantiebestemming hebben gevonden. Op Internet heeft Bart dan alles tot in de puntjes uitgezocht en een heel schema in elkaar gezet, zodat we ons geen moment hoeven te vervelen.

De grenzen zijn weer open

Leek het er een paar weken geleden nog op, dat een vakantie naar het buitenland uitgesloten was, is dit sinds 15 juni veranderd. De maatregelen in verband met het coronavirus zijn langzaamaan wat versoepeld en nu is reizen naar het buitenland ook weer een optie.

Bart was gelijk enthousiast en bedacht allerlei mogelijkheden om toch op vakantie te gaan. En hoewel ik het toejuich dat er weer meer bewegingsvrijheid komt, ben ik toch een beetje huiverig om weg te gaan.

Een goede bestemming gevonden

Regelmatig komt er een leuke reclame voorbij op televisie van de Jumbo: Frank Lammers die zijn caravan in de achtertuin zet, terwijl zijn buurman vraagt waar de reis dit jaar naartoe gaat. Het briljante antwoord: Hintergarten! (achtertuin), ik vind ’t gewéldig!

Zelf heb ik dat idee ook: om naar dezelfde bestemming te reizen. Nu we hier in huis druk bezig zijn en er nog van alles moet gebeuren, lijkt het mij fijn om dit jaar een keer thuis te blijven. Een uitstapje kan natuurlijk prima en is hartstikke leuk, maar met een goed boek (of tien, twintig), een lekker koel glas water of cola zero, zwembad in de tuin en een BBQ buiten, vermaak ik me meer dan goed.

Kamperen in eigen tuin

Yfke ziet het ook helemaal zitten. Ze heeft tijdens het opruimen van het hok, een tentje gevonden en nu lijkt het haar super leuk en gezellig om dat achter in de tuin op te zetten en daar te kamperen. Samen met een vriendinnetje of met Nynke.

De benodigdheden voor een leuke vakantie zijn dus allemaal aanwezig, net als het weer hoogstwaarschijnlijk (volgens weerdeskundigen wordt het weer een hete zomer). Een zwembad zorgt sowieso voor een zomers vakantiegevoel en op z’n tijd een lekker ijsje verhoogt de pret.

Alvast dromen over nieuw te maken reizen

Nu alles nog een beetje onzeker is en niemand kan voorspellen wat er precies gaat gebeuren, is het misschien verstandiger om reizen & vakanties te verzetten naar volgend jaar. Hopelijk is het dan weer verantwoord om te gaan.

Tot die tijd is het ook leuk om alvast op zoek te gaan naar andere, nieuwe bestemmingen en plekjes. Rondsurfend op het internet zie je namelijk de meest fantastische en idyllische plekjes voorbij komen en is het niet zo moeilijk om even heerlijk weg te dromen.

Meningen zijn nogal verdeeld

Zoveel mensen, zoveel meningen. Als je een willekeurige voorbijganger vraagt om zijn of haar mening, krijg je zeer waarschijnlijk heel uiteenlopende antwoorden. Dat is ook het geval bij de vraag wel of niet op vakantie.

Ik ben van mening dat je vooral moet doen wat goed voelt voor jou. Als dat betekent dat je dit jaar de vakantie overslaat, is dat oké. Als jij denkt dat het prima kan, is dat ook goed. Iedereen heeft immers recht op zijn eigen mening.

Voor ons zal het dus een jaartje thuisblijven betekenen, al kan dat misschien nog best veranderen (zeker als Bart het mag zeggen, haha).
Wat zijn jouw vakantieplannen? Ga je ook naar Hintergarten of kies je voor een exotische bestemming ver weg?
Ik ben benieuwd. Misschien heb je nog leuke tips voor mij. Laat het me dan zeker weten. Vind ik leuk!