Op Facebook krijg ik iedere dag een herinnering. Super leuk om even terug in de tijd te zijn en te zien wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is. Opnieuw genieten dus.

In deze blog wil ik over een van die herinneringen iets meer vertellen. Lees je mee?

Grappige tekeningen

Ik houd wel van grappige plaatjes. Van die tekeningen waarop een situatie staat afgebeeld waar je over na gaat denken. Een plaatje met betekenis. In de herinneringen van Facebook die vandaag voorbij kwamen, stond een van zulke plaatjes.

Op bovenstaand plaatje kun je zien dat alle schapen braaf in de pas lopen, behalve dat ene, zwarte schaap. Die steekt demonstratief zijn middelvinger op naar de rest.

Vreemde eend in de bijt

Het is niet zo dat ik me het zwarte schaap voel, eerder een vreemde eend in de bijt. In mijn beleving is een zwart schaap iemand die altijd alles verkeerd doet en daardoor niet bij de groep hoort. Zo voel ik me niet. Ik vind het overigens wel een hilarisch plaatje en misschien ben ik wel stiekem jaloers op dat zwarte schaap, dat zijn middelvinger durft op te steken.

Wat ik zo leuk vind aan dit plaatje is de boodschap erachter. “Doe niet als iedereen, ben jezelf.” De meeste mensen volgen keurig de regels zonder zich af te vragen of ze deze wel wíllen volgen. Bijna alsof ze geen eigen mening hebben en klakkeloos opvolgen wat ze wordt opgedragen.

Waarom voel ik me zo?

Als klein meisje dacht ik niet na over mijn gedrag. Ik deed wat me werd gezegd en wilde niets liever dan erbij horen. Anders zijn vond ik niet fijn. Als iedereen sneakers van Nike droeg, wilde ik ze ook. Waren zwarte lange laarzen in de mode, wilde ik deze ook. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden bedenken.

Pas toen ik een jaar of twintig was, begon ik me anders te voelen/gedragen. Dat uitte zich toen vooral door de kleding die ik droeg. Vanaf dat moment ging ik shoppen in alternatieve winkels en boetiekjes. Mainstream werd opeens stom. Wel heb ik altijd, van jongs af aan, al de behoefte gehad om op te vallen en gezien te worden (denk aan mijn hobby’s toneelspelen en playbacken).

Anders dan de rest

Ook tijdens mijn werk op school had ik altijd het gevoel dat ik nét even anders was dan de rest van mijn collega’s. En waar de meesten zich hier misschien niet prettig bij zouden voelen, vond ik het juist fijn.

Ik vertelde vol passie over de Metal concerten waar Bart en ik naar toe gingen, of de series die ik op televisie (of op Dvd’s) keek. Mijn kapsels, brillen en kleding vielen ook op. Ik hield en houd niet van standaard. Ook is het niet zo dat ik helemaal uit de toon val, maar het is net een tikkeltje anders. Mijn broer omschreef het ooit heel mooi: anders maar op een prettige manier (of zoiets, ik kan me de precieze woorden niet helemaal herinneren). Ik vond het een prachtig compliment.

In de schrijverswereld

Niet alleen toen ik juf was, voelde ik me vaak anders dan de rest, nu ook in de schrijverswereld. Ik volg natuurlijk heel veel collega schrijvers op social media en heel vaak pakken ze dingen op dezelfde manier aan. Of ze hebben veel dingen gemeen waar ik me niet in herken.

Ook nu voel ik me dus net even anders dan de rest. En ook dit keer vind ik het helemaal oké. Het hoort bij wie ik ben. Het is niet zo dat ik tegendraads of dwars ben, maar ik vind het gewoon heerlijk om dingen op een andere manier aan te vliegen.

Dare to be different

Deze quote is echt mijn motto. Als je durft af te wijken van de standaard ervaar je echte vrijheid. Zo ervaar ik het in ieder geval. Het is een bevrijding om lekker je eigen ding te kunnen en mogen doen zonder je daarbij gehinderd te voelen door de normen die je omgeving stelt.

Het is zeker niet makkelijk om je eigen pad te volgen, heel veel mensen hebben nu eenmaal snel hun mening (en dus een oordeel) klaar. Als je daar gevoelig voor bent, is het lastig om je ding te doen. Toch is het echt de moeite waard om je niets aan te trekken van de mening van een ander. Of ik dat ook kan? Niet altijd, maar ik leer iedere dag.

Mijn boodschap: doe waar je je goed bij voelt, al is het misschien niet standaard of gewenst. Dicht bij jezelf blijven maakt dat je je gelukkig voelt. Ik hoop dat jij dit ook doet.