Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet meer.
In deze blog wil ik het hebben over de kracht van verveling. Lees je mee?

Kleine Ellen

Als klein meisje was ik niet graag alleen. Ik kon mezelf heel slecht alleen vermaken en zocht altijd het gezelschap op van anderen. Zoals anderen het wellicht heerlijk vonden om uren op hun kamertje door te brengen, vond ik het daarentegen vreselijk.

Buiten ravotten met de buurtkinderen, spellen (nee, geen gezelschapsspelletjes) doen, kletsen en hangen met anderen, dat waren nog eens tijden. Ik kon daar intens van genieten. Hoe meer, hoe beter.

Patroon

Ik hoorde dit ook altijd terug van mijn ouders, nu nog trouwens, haha. Jij? Jij kon je niet alleen vermaken, had altijd iemand nodig om het gezellig te hebben. Als je dat maar vaak genoeg hoort, ga je het vanzelf geloven.

Ergens heb ik dus die identiteit aangenomen van iemand die niet (goed) alleen kan zijn. Het werd een patroon, een diep ingesleten patroon wat me heel lang heeft achtervolgd. Klinkt erg negatief misschien, zo is het absoluut niet bedoeld. Ik wist niet beter.

Verandering

Vanaf het moment dat ik thuis kwam te zitten in 2015 werd ik helemaal teruggeworpen op mezelf. Hoe fijn ik het ook vond dat zoveel mensen met me meeleefden en een bezoekje brachten, ik vond het toch ook echt heerlijk om me in mijn eigen cocon terug te trekken.

Ik had op dat moment meer dan genoeg aan mezelf en overeind blijven. Waarschijnlijk is het vanaf dat moment steeds makkelijker geworden om tijd alleen door te brengen, al vond ik dat ook heel fijn toen de kinderen naar school gingen en ik af en toe een adempauze had van alle dagelijkse beslommeringen.

Heerlijk

Nu kan ik oprecht zeggen dat ik ontzettend kan genieten van alleen zijn. Ik verveel me werkelijk nooit meer, haha. Er is bovendien altijd iets te doen. Niet alleen op persoonlijk gebied (lezen, cursussen volgen, schrijven, podcasten en ga zo maar door), maar ook op huishoudelijk vlak (al vind ik dat totaal niet interessant, helaas wel noodzakelijk ­čśë).

Het is toch fantastisch als je jezelf kunt vermaken en goed alleen kunt zijn? Als je niemand nodig hebt om een fijne tijd te hebben. Dat is echt een verademing, kan ik zeggen. Al zou ik dat toen ik klein was niet gesnapt hebben.

Vervelen is goed

Tja, nu kan ik het makkelijk zeggen. Vervelen is goed voor je. Je wordt er vindingrijk en creatief van. Je leert jezelf bezighouden en zoeken naar mogelijkheden en kansen. Tegenwoordig is het een stuk lastiger geworden om je te vervelen. Denk maar aan alle prikkels van schermen die kinderen voortaan hebben.

Als iemand nu niets te doen heeft, is het al gauw: ik pak mijn mobiel of tablet of ik ga even Netflixen. Daardoor leren kinderen niet meer hoe het is om je te vervelen. Ze zoeken hun afleiding in vluchtige activiteiten. Het stimuleert in ieder geval niet hun creatieve brein en dat is jammer.

Geen idee of er al onderzoek is gedaan naar de effecten van schermtijd (vast wel, ik heb het alleen niet paraat). Hoe dat zijn weerslag heeft op de creativiteit van kinderen. Het zal ze niet ten goede komen, stel ik me zo voor.

Ga je vervelen

Ik zou iedereen van harte willen aanraden om zich eens lekker te vervelen en dit gevoel ook echt toe te laten. Je zult verbaasd zijn wat het je uiteindelijk oplevert. Bij mij heeft het heel wat jaren geduurd, voordat ik het effect kon ervaren.

Het is helemaal niet erg om niet iedere seconde van de dag ge├źntertaind te worden door anderen of je mobiel. Er is ook nog zoiets als in de natuur zijn (een mooie wandeling maken), lekker voor je uitstaren en dagdromen, of iets anders. De beste idee├źn komen als je ontspannen bent en de tijd voor jezelf neemt. Probeer het eens uit!

Oefening baart kunst

Ik hoop dat de generatie van nu het zichzelf gunt om even te niksen, om je te vervelen. Het is gezond en goed voor je brein (dat toch al heel snel overprikkeld raakt). Wie weet wat voor geweldige idee├źn je opdoet tijdens het vervelen.

Voor iedereen die zich verveelt, let goed op wat er in je hoofd gebeurt. Ben bewust en probeer de voordelen ervan te zien/voelen. Succes!