Voor het eerst in lange, zeer lange tijd vind ik het lastig om een blog te typen. Ik voel me inspiratieloos, waardoor het even niet goed lukt om positief te blijven.

In deze blog wil ik je in mijn proces meenemen. Lees je mee?

Situatie in de wereld

Net als iedereen vind ik het verschrikkelijk wat er momenteel in de wereld gebeurt. We waren allemaal aan het opkrabbelen na een erg vervelende periode. Eindelijk kregen we langzaamaan onze vrijheid terug en konden we weer dingen ondernemen. Nu voelt het alsof we opnieuw in die situatie terecht zijn gekomen.

Natuurlijk komt de hele situatie in Oekraïne niet als een donderslag bij heldere hemel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies het naadje van de kous weet en ik wíl dat ook niet weten. Hoe meer je de krant leest en het journaal kijkt, hoe ongelukkiger je wordt. Het is dan helemaal lastig om je daar niet door te laten beïnvloeden.

Kop in het zand

Wellicht vind je dit een vorm van struisvogelpolitiek. Net doen of het er niet is, dan gaat het vanzelf over. Ik besef dat het zo niet werkt. Aan de andere kant denk ik dat het ook niet helpt om er de hele dag mee bezig te zijn en er alles over te weten of op te zoeken.

Wat heeft het voor zin om steeds te denken aan hoe verschrikkelijk het allemaal is. Help ik die mensen in Oekraïne daarmee? Lost het hun ellende op? Ik weet zeker van niet. En ik heb ook de oplossing niet. Ik kan alleen proberen om met mijn gedachten kracht naar hen toe te sturen.

Angst voor de gevolgen

Ik weet ook dat wanneer ik toegeef aan de angst voor wat er kan gebeuren, dat ik dan verlamd raak. De beste oplossing is om niet krampachtig al het nieuws rondom de hele situatie te volgen. Om mijn aandacht, mijn focus te verleggen.

Bovendien kan ik op dit moment niets aan de situatie veranderen. Ook niet als ik er steeds over nadenk. Het helpt niet. Daarmee bedoel ik overigens niet dat ik niet meeleef met de slachtoffers en alle betrokkenen. Ik vind het oprecht afschuwelijk en onbegrijpelijk dat de wereld opnieuw in een vreselijke periode is terechtgekomen.

Veel veranderingen

De situatie heeft ook voor ons veel gevolgen. Prijzen schieten omhoog en ze waren al behoorlijk gestegen. Ik vraag me af waar dat naartoe gaat. Veel mensen zullen zich hier waarschijnlijk druk om maken en tegelijkertijd weten dat het niets uitmaakt om dat te doen. Het komt zoals het komt en het is zoals het is.

Ik vind het soms beangstigend om te zien in wat voor rap tempo alles om ons heen verandert en niet in de positieve zin. Er zijn deskundigen die zeggen dat dit alles uiteindelijk zal leiden tot iets nieuws, iets mooiers. En daar put ik hoop uit. Laat het alsjeblieft zo zijn dat hieruit iets beters voor ons allemaal voortkomt.

Wat kun je wel doen?

Behalve te denken aan wat je toch niet kunt veranderen, kun je je beter bezighouden met dingen die je wel kunt beïnvloeden. Zoals ik hierboven al schreef, is het verstandig om je aandacht op andere dingen te richten, dingen waar je wel blij van wordt.

Wat kun je wel betekenen voor een ander? Kun je geld doneren, kun je iets anders concreets doen? Wat geeft je een goed gevoel en kan waardevol zijn voor een ander, daarbij in gedachten houdend dat je de situatie daar niet kunt oplossen. In verbinding blijven met elkaar is wat ons erdoorheen kan helpen.

Hoop en geloof hebben

Onthoud ook dat er altijd hoop is op een positieve toekomst. Al is dat vooruitzicht nu misschien nog ver weg, weet dat het ook goed komt. Hoe dan ook. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. Als je de hoop opgeeft, wat blijft er dan nog over?

Dat klinkt misschien als een dooddoener en erg cliché, dat realiseer ik me. Maar meer kan ik er op dit moment niet van maken. Ik weet dat het nu zo is, dat ik me nu zo voel, maar dat dit ook weer voorbij gaat. Mijn gevoelens wegstoppen is niet de oplossing en dat doe ik dus niet. Het mag er zijn. Jouw gevoel mag er zijn. Of het nu negatief of positief is. Allebei zijn ze oké.

Dit is misschien niet per se een blog die je van me gewend bent, maar soms is het gewoon even niet anders. Dit is wat het is. Volgende week hoop ik weer met een meer inspirerende blog te komen. Houd hoop en geloof in een goede uitkomst, dat doe ik ook <3