t Over een kleine week is het Kerstmis.
Bij de een roept dit vooral fijne en warme herinneringen op, terwijl een ander misschien een stuk minder enthousiast is.
In deze blog wil ik het hebben over de kracht van tradities en wat mijn/onze tradities rondom de Kerstperiode zijn.
Hoera: het is bijna Kerstmis!
Ik graaf even diep in mijn geheugen om herinneringen aan de kerstperiode uit mijn jeugd op te diepen. Het zijn fijne herinneringen en veel van de dingen die ik toen zo leuk vond, doe ik nu ook nog met mijn eigen gezin.
Het gaat dan voornamelijk om de gezelligheid en het samenzijn. Je verbonden voelen en dingen met elkaar delen.
Welke dingen blijven altijd leuk?
De kerstboom versieren met lampjes, slingers en glinsterende ballen, wie vindt dat nou niet leuk? Als kind een werkje om naar uit te kijken. Als ouder ook leuk, maar wel een karwei dat vooral veel tijd kost. Er moet immers veel tevoorschijn worden gehaald en gesjouwd, er is eerst rommel en soms ruzie, omdat de snoer met de verlichting weer eens helemaal in elkaar zit.
Overal dozen en stuiterende kinderen, die de ballen willen ophangen en de spullen willen neerzetten.
Samen eten, samen naar de avond(nacht)mis, samen spelletjes doen (al hou ik er helemaal niet van, een potje sjoelen is altijd pret), samen naar Home Alone kijken, samen een rondje wandelen, en ga zo maar door.
Tradities of hardnekkige gewoonten?
Soms doe je dingen uit gewoonte en niet omdat je ze nou per se zo graag doet. Ik zou het dan eerder benoemen als vastgeroest zitten/zijn. Je kunt je afvragen of het verstandig is om ergens mee door te gaan, waar je niet echt blij (meer) van wordt.
Dat geldt natuurlijk voor veel dingen, die niets met Kerst te maken hebben, maar zéker ook voor Kerstmis.
Je hoeft niet ieder jaar opnieuw gevulde rollade te eten en je hoeft niet ieder jaar een spellenmarathon te organiseren, omdat dat nu eenmaal ‘traditie’ is.
Samen nieuwe tradities ontwikkelen
Als kind heb je met je gezin je eigen gebruiken en tradities. Je weet ook niet beter. Hoe ouder je wordt en hoe meer je bij anderen bent, des te meer besef je dat het ook anders kan en/of mag.
Zeker als je je eigen gezin sticht, is het normaal dat je bepaalde dingen anders doet. Omdat je partner natuurlijk ook bepaalde gewoonten meebrengt en omdat je als gezin je eigen tradities wilt ontwikkelen.
Oud en nieuw verbinden
Nog mooier is het om ‘oude’ en ‘nieuwe’ tradities in een kom te doen en ze te mengen, zodat er een nieuw recept uit tevoorschijn komt. Alsof je een heks bent, die een nieuw toverdrankje brouwt. ‘Een beetje van dit en een beetje van dat’. Even roeren en klaar is het. Zo makkelijk is het niet. Het is uitproberen, ingrediënten toevoegen, bijstellen, proeven, enzovoorts.
Onze tradities
Toen Bart en ik nog geen kinderen hadden, gingen we meestal op Tweede Kerstdag naar een meubelboulevard om, samen met half Nederland, schuifelend langs de banken, kasten en bedden te lopen. Niet om te kopen, maar om even uit de cyclus van eten en drinken te zijn.
Na de komst van onze kinderen werd de kerstboom niet alleen maar met gouden ballen versierd, maar kwamen alle kleuren terug, net als zelfgemaakte hangers, gipsen kerstballen, plasticballen van Disney en nog veel meer knutsels. Eén bonte kermis dus. Een kerststalletje gemaakt van de deksel van een schoendoos, een kerststukje met takken uit eigen tuin, en nog veel meer frutsels.
Het huis werd van top tot teen verbouwd om al deze zelfgemaakte versieringen een mooi plekje te kunnen geven.
Samenzijn met familie en even ontspannen
Tegenwoordig is het gebruikelijk om de Kerstdagen met onze ouders en broer door te brengen.
Zo ga ik met de kinderen naar de kerk, waarna we bij mijn ouders genieten van een late koffietafel; compleet met worstenbroodjes uit eigen keuken en suikerbrood. Ook mijn tantes en nicht schuiven gezellig aan.
Hoe gezellig en fijn het ook is om samen te zijn, toch zijn de Kerstdagen vaak een beetje luie dagen, omdat je veel zit en vooral veel eet, haha.
Als het weer het toelaat, proberen we ook even een wandeling te maken en zo onze volle buiken enigszins te verminderen.
Een gezellige periode
Bovenal is het een gezellige tijd, met veel lichtjes en vrolijke versieringen, tijd voor en met elkaar, ontspannen op de bank naar ontroerende (kerst)films kijken en even niets hoeven. En volgens mij is dat de essentie van Kerstmis: samen zijn en verbondenheid met de mensen waar je van houdt!
Hoe zit dat bij jou? Wat zijn jouw kersttradities of heb je er geen? Ik ben benieuwd en vind het leuk om in een reactie onder deze blog jouw gewoonten te lezen.
Geniet van een heerlijke kerst!
Recente reacties