Een tijd terug schreef ik een blog over de winter en dat dat mijn favoriete seizoen is. Heb je deze blog nog niet gelezen? Klik dan hier (zeker als je nu ook snakt naar een beetje afkoeling ;-)). De titel van mijn nieuwe blog kun je dus met een knipoog lezen.

Officieel zomer sinds afgelopen week

Hoewel de seizoenen voortaan enigszins anders verlopen dan een aantal jaar geleden, houden we de data van het wisselen van de seizoenen nog altijd aan. Dat betekent dat de zomer officieel is begonnen op 20 juni.

De temperaturen schommelen de laatste jaren nogal, zodat het lijkt alsof de natuur in de war is. Nou, líjkt; het is ook zo. Temperaturen rond de 25-30 graden zijn in mei en soms zelfs al in april, geen uitzondering. Voor de meeste mensen is het iets waar ze al maanden naartoe geleefd hebben. Eerlijk gezegd ligt dat bij mij wat anders.

Hoezo geen liefhebber van de zomer?

Nu vraag je je misschien af waarom. Kijk, natuurlijk vind ik het fijn om na maanden kou en guur weer de zon weer te voelen als ik buiten kom. Geniet ik ervan om de eerste keer zonder jas buiten te lopen en op een terras een kop koffie te drinken (nu meer dan ooit!).

Alles staat mooi in bloei en de natuur ontwaakt en nieuw leven begint.  De geluiden van fluitende vogels klinken dan als muziek in mijn oren. Maar dat alles hoort natuurlijk bij de lente en niet zozeer bij de zomer. Bovendien is de lente vaak, voor mijn gevoel althans, van korte duur.

Waarom ik niet van de zomer hou

Wie houdt er nou niet van lange, zwoele zomeravonden, bbq-en met vrienden, tot laat buiten blijven, een lekker koel drankje drinken, rond een vuurkorf zitten en ga zo maar door. Dat klinkt heerlijk, toch? Zéker, en ik zal niet ontkennen dat het leuke dingen zijn.

Ik vind het op vakantie heerlijk om met een goed, dik boek en een koel glas water in een luie stoel te lezen en te relaxen. Maar zodra ik huishoudelijk werk doe, of anderszins in beweging ben, breekt het zweet me letterlijk overal uit. En dáár hou ik absoluut niet van. Evenals van het gevoel de hele dag in een bakoven te verkeren.

Hoe mijn zomer eruitziet?

De allerbeste tip is: rustig blijven en het hoofd koel houden (letterlijk en figuurlijk). Op tijd klusjes in- en rond huis doen (alleen als het echt noodzakelijk is overigens, haha) en daarna mezelf niet meer al te druk maken.

Dit is meestal voor een langere tijd mijn routine. Als de hitte eenmaal binnen zit, gaat ie er niet makkelijk uit. Dat duurt een hele poos. Bij ons in huis zit dan ook alles potdicht: rolluiken naar beneden, gordijnen dicht. Kortom: het is pikdonker. Gezellig is het niet. Je ziet geen hand voor ogen en het is binnen erg benauwd. Er zijn zelfs dagen dat de temperaturen in huis tot boven de 30 graden oplopen: niet te harden.

Het nieuwe ‘normaal’

Toch zal ik eraan moeten wennen dat dit soort extreem warme zomers steeds vaker zullen voorkomen. Het klimaat verandert langzaam van een gematigd zeeklimaat in een landklimaat. Voor mij niet echt een feestje en voor de rest van ons gezin ook niet. Bij ons kan niemand echt goed tegen warm weer. Daar komt bij dat Bart nogal last heeft van hooikoorts.

Misschien moeten we dan, net als in Zuid-Europa, een siesta inlassen. Het zal niet voor niets zijn, dat ze daar op het heetst van de dag een rustpauze van enkele uren inlassen. Daar worden ze pas actief als de zon onder is.
(NB: dat doet me denken aan onze kampeervakanties van vroeger, toen we naar Spanje gingen en de Spaanse families urenlang zaten te tafelen ’s avonds. Met veel lawaai (lees: geklets) en heerlijke geuren van lekkere maaltijden. Het klonk feestelijk en vooral erg gezellig (behalve als je moest gaan slapen).

Toch liever winter

Nu ik een en ander over zomer op papier zet, klinkt het opeens toch niet zo vervelend, die zomer. En natuurlijk geniet ik van avonden buiten zitten met een goed boek als de zon onder is en de temperatuur eindelijk aangenaam is.

Jammer genoeg is het dan binnen vaak niet te harden en moet een ventilator verlichting en verkoeling brengen. Als ik die niet op onze slaapkamer had staan, deed ik geen oog dicht ’s nachts. Airco klinkt steeds aanlokkelijker. Het komt misschien nog wel zover, dat op een dag ieder huis beschikt over een airco, omdat het anders te warm wordt in huis.

Maar ondanks al deze prettige bijkomstigheden van zomers weer, snak ik vaak naar de koude winteravonden, waarop ik met een kop thee onder een deken heerlijk naar een aflevering van mijn lievelingsserie op Netflix kijk. Kaarsjes en lampjes aan, gezelligheid.

Meer geschikt voor de winter

Ik ben, denk ik, gewoon beter geschikt voor een koeler klimaat. Ik functioneer beter, ben actiever en helderder en er komt meer uit mijn handen (en uit mijn pen).

Het is niet mijn bedoeling om er een klaagzang van te maken. Ik probeer zo relaxt mogelijk te genieten van lange, zwoele zomeravonden. Heerlijk met een goed boek in de tuin, kijkend naar het geplons en gespetter van Yfke. Drankje erbij, heerlijk.

Hoe denk jij over zomer? Is het juist jouw favoriete seizoen en kan het jou niet warm genoeg zijn? Of ben je ook blij als de temperaturen weer enigszins gedaald zijn? Laat het me weten in een reactie, vind ik LEUK!