In De top 5 van mijn favoriete blogs stond de monsterblog ‘Mijn gewicht en ik’ (nog niet gelezen? Klik dan hier en hier om dat alsnog te doen).
Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven: geweest en nog steeds (al zeg ik dat dat niet zo is).
Lees je mee?

(ik wil) nooit meer op dieet

Dat is de (bijna) exacte titel van de nieuwe online training die ik mezelf afgelopen week cadeau heb gedaan. Ik heb de laatste tijd tenslotte niet veel geld aan andere dingen kunnen uitgeven, haha.
Ik schreef in mijn tweedelige monsterblog uitgebreid over mijn strijd tegen overgewicht en hoe ik in mijn tiener/begin twintiger jaren bijna anorexia ontwikkelde. Klinkt niet echt als een gezonde relatie met eten, toch?

Tegelijkertijd heb ik met mezelf afgesproken dat ik nooit meer op dieet wil, omdat ik mezelf ken; ik ga oftewel veel te ver in mijn afvallen of ik gooi de handdoek in de ring en prop me vervolgens weer vol met snoep en chocola. Beide alternatieven zijn natuurlijk niet goed.

Kim Munnecom

Een hele tijd geleden, zeker een jaar, kwam ik toevallig (?) de podcast van Kim Munnecom tegen. Ik was op zoek naar leuke, inspirerende mensen om te volgen en had via iemand anders op Instagram over haar podcast gehoord. Kim is een super enthousiaste en bevlogen jongedame, die ruim acht jaar geleden haar eigen praktijk als voedingscoach startte.

Nu, anno 2020, runt ze een online en offline business als businesscoach en maakt ze inspirerende podcasts over alles wat met business, persoonlijke ontwikkeling en de wet van aantrekking te maken heeft. Ze verkoopt ook o.a. online trainingen op het gebied van ‘Law Of Attraction’ en de training ‘Weightloss Mastery’.

Twijfel, twijfel en nog eens twijfel

Ik had natuurlijk al vaker gehoord over de manier waarop ze mensen helpt om blijvend af te vallen. En dat triggerde steeds iets in mij. Ik drukte het gevoel iedere keer weg, omdat ik vond dat het maar eens afgelopen moest zijn met dat afvalgedoe.

Ik had voor mezelf, dacht ik in ieder geval, de beslissing gemaakt om niet meer met mijn gewicht en/of afvallen bezig te zijn. Het was klaar, genoeg geweest. Ik zou mezelf voortaan accepteren zoals ik er op dat moment uitzag en er niet meer mee bezig zijn. Punt uit.

Wat gaf de doorslag?

Dat lukte vrij aardig, totdat ik weer eens op zoek ging naar nieuwe (of beter gezegd tweedehandse) kleding. Niets paste me leuk, alles zat te strak of het was het gewoon net niet. Winkelen, iets waar ik tot een aantal jaar geleden gek op was, was geworden tot een noodzakelijk kwaad. Ik heb af en toe toch iets nieuws/anders nodig, maar genieten van winkelen, lukte me niet meer.

Ook het krijgen van wat mankementjes hier en daar draagt niet bij tot acceptatie: last van mijn knie, veel zweten, sneller moe zijn, enz. Allemaal vervelende dingen en ik wil dat niet meer.
Het andere vervelende is het beeld dat ik van mezelf heb: dat matcht niet met de werkelijkheid als ik in de spiegel kijk. Meer dan genoeg redenen dus om voor eens en altijd een eind te maken aan mijn eeuwige strijd tegen de kilo’s.

De online training begint deze week

Door alle enthousiaste verhalen, filmpjes en berichten van Kim begon het van binnen te kriebelen. Ik voelde dat ik er echt mee aan de gang moest. Uitstellen deed ik al zolang, het was tijd voor actie.

Afgelopen vrijdag schreef ik me in afgelopen maandag begon de training. Ik kan alle acht modules in mijn eigen tempo volgen en zo vaak als ik wil. Iedere week komt er een nieuwe module vrij.

Bijna een week later…

De module is nu zo’n vier dagen beschikbaar en uiteraard ben ik gemotiveerd en enthousiast begonnen. Ik kijk alle video’s die bij de lessen horen meer dan één keer om de inhoud ervan echt goed te laten binnenkomen.

Wat het nu precies inhoudt, vraag je je misschien af? Het ‘dieet’ is niet gebaseerd op calorieën tellen, eetschema’s volgen, weglaten van bepaalde voedingsmiddelen of het nemen van voedingssupplementen. Het gaat erom wat er in je hoofd gebeurt, over het verhaal over voeding dat je jezelf vertelt.

Het kan best dat je nu denkt: wat een zweverige toestand of dat je dáárin gelooft. Dat mag. Ieder heeft zijn of haar eigen waarheid. Ik geloof oprecht dat ik als ik mezelf opnieuw programmeer met een ander, beter verhaal het mij dit keer wél lukt.

Hoe gaat het dan in zijn werk?

Kijk, ik kan na nog geen week niet zeggen hoe ik er over een half jaar uitzie of hoeveel ik dan weeg en wat ik wel/niet mag eten.
Iedereen weet dat teveel eten en snoepen niet goed is en dat in combinatie met te weinig beweging je (hoogstwaarschijnlijk) te zwaar wordt. Het gaat er ook niet om wat anderen ervan vinden of dat ze het wel of niet geloven. Ik geloof erin en ik wil het anders. Het is mijn waarheid.

Module 1 is de basis voor alle volgende modules. Die gaat erover hoe je je mindset kunt veranderen. Door jezelf niet meer te zien als een dik persoon bijvoorbeeld, maar als iemand die wel slank kan zijn/is.

Het vervolg

In de volgende modules ga ik meer leren over hoe ik mijn eetgedrag kan aanpassen, wat ik beter wel/niet kan eten en hoe ik moeilijke momenten goed doorkom.

Ik heb nu de eerste stap gezet, omdat ik voel dat ik er klaar voor ben. Eerder was ik nog teveel op mijn herstel gericht en het vinden van een nieuwe structuur.
Na mijn burn-out vond ik het veel belangrijker om me op mijn herstel te richten en kon ik dat niet combineren met gezond eten. Het ‘moeten’ van al die jaren kwam mijn keel uit. Ik wilde vrij zijn van altijd maar moeten (op alle gebieden).

Nu gun ik het mezelf dat ik ook weer kijk naar mijn gezondheid en mijn gewicht.

Uiteraard houd ik je de komende tijd op de hoogte over de vorderingen. Hopelijk moedig je me aan en kan ik je over een tijd vertellen dat het goed gaat met kilo’s verliezen. Er zullen vast geregeld moeilijke momenten voorbij komen. Ik ga ervoor:

‘If you believe you can, anything is possible’