Zo aan het eind van de zomervakantie begin ik na te denken over de start van een nieuw ‘jaar’. Nee, het is nog geen nieuwjaar, maar zo voelt het wel een beetje. Zeker na een heerlijk lange vakantie waarin alles kon en mocht en niets hoefde. Even geen verplichtingen of afspraken, maar relaxen en doen waar je zin in hebt.

In deze blog ga ik met je delen hoe ik de start van dit nieuwe schooljaar zie. Lees je mee?

Ritme en regelmaat

Hoe heerlijk het ook is om vakantie te hebben en geen wekker te hoeven zetten, zo kan ik ook weer snakken naar een bepaald ritme. Tegenstrijdig is het wel, want aan de andere kant heb ik een hekel aan alles wat lijkt op structuur. Een beetje voorspelbaarheid houdt de dingen namelijk spannend.

Voor iedereen is het beter om een ritme in zijn of haar leven te hebben. Het is makkelijk, omdat je dan niet continu hoeft na te denken over alles. Dat zou overigens erg vermoeiend zijn. Gelukkig zijn de meeste dingen zo’n automatisme, dat we er geen seconde over na hoeven te denken. Stel je voor dat je iedere tel tegen jezelf moet zeggen: ‘Haal nu adem.’ Zie je het al voor je? 😉

Spannend, maar wel leuk

Yfke begint aan een nieuw avontuur. Ze gaat naar het voortgezet onderwijs en dat brengt de nodige veranderingen met zich mee. Veel leuke dingen, maar natuurlijk is het voor haar allemaal best spannend. Ik begrijp dat goed. De herinnering aan mijn eigen middelbare schooltijd ligt nog (redelijk) vers in mijn geheugen, al is het dan een hele tijd geleden! 😊

Het gevoel al ‘groot’ te zijn overheerst, terwijl je eigenlijk weer van voor af aan begint, haha. Je verlaat de basisschool als oudste en begint op het voortgezet onderwijs als jonkie, als brugpieper. Ook dat went en na een paar dagen (of weken) voelt het als vertrouwd. Zo werkt dat met alle nieuwe dingen.

Veel indrukken

Omdat het voor ons inmiddels de derde keer is dat een kind naar het voortgezet onderwijs gaat, is het niet meer zo nieuw. Toch blijven dingen in ontwikkeling en verandert er om de haverklap iets. Ook wij moeten dus nogal eens wennen aan al die veranderingen. Het blijft een mooi proces om mee te maken.

Op een nieuwe school of opleiding krijg je veel nieuwe indrukken te verwerken en dat kan best vermoeiend zijn. Voor Yfke komt het fietsen naar en van school erbij. Geloof maar dat ze de eerste weken bekaf zal zijn als ze uit school komt. Ik ben dan ook benieuwd hoe haar eerste indruk zal zijn. Ze kijkt er in ieder geval enorm naar uit om het allemaal te gaan ervaren.

Mee- en tegenvallers

Als je aan iets nieuws begint, zie je meestal alleen de positieve en leuke dingen en houd je geen rekening met dingen die wellicht kunnen tegenvallen. Misschien is dat maar goed ook, want anders zou niemand aan iets nieuws beginnen, denk ik.

Het is dus verstandig om rekening te houden met dingen die tegen kunnen vallen. Van te voren weet je natuurlijk niet welke dingen dat zijn, dus is het lastig om dit vooraf in te calculeren. Vaak ervaar je de situatie en weet je vanzelf of het leuk is of tegenvalt. Maar ook hiervoor geldt: oefening baart kunst en al doende leert men. Je moet er gewoon aan beginnen en er met een open mind instappen.

Een nieuw begin van mijn schrijfavonturen

Nu iedereen zo meteen weer naar het werk of naar school is, gaat mijn schrijfavontuur ook weer van start. Zo in de vakantie hebben mijn schrijfavonturen even op stil gestaan. Ik heb af en toe wel wat geschreven aan een of meerdere verhalen, maar een echte continuïteit zat er niet in. Dat geeft helemaal niets. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik die pauze mocht nemen.

In mijn hoofd blijft het altijd malen en blijven de ideeën zich aandienen. Ik hoop dat sommige daarvan ook echt het ‘levenslicht’ zullen zien. Waarschijnlijk zullen een aantal van mijn plannen het niet gaan redden en roemloos ten onder gaan, haha. Nee, serieus, ik kan niet al mijn plannen uitvoeren, want dat krijg ik simpelweg niet gedaan.

Heel veel zin om aan allerlei projecten te werken

Ik heb vooral heel veel zin om weer fanatiek aan de slag te gaan met alle projecten die lopen en de plannen die in mijn hoofd zitten en uitgevoerd willen worden. Uiteraard houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht er interessant of leuk nieuws te melden zijn, hoor je dat meteen.

Zo is één van mijn ingestuurde verhalen doorgedrongen tot de shortlist en krijg ik later dit jaar te horen of dit verhaal gepubliceerd zal worden. Of nog mooier: gewonnen heeft! Heel spannend en leuk. Wordt vervolgd, zullen we maar zeggen.

Ik ga ervoor!

Na een pauze van zo’n zes weken gaat alles dus weer beginnen. Ik ben er klaar voor en ga ervoor. Al heb ik dit jaar al veel afwijzingen gekregen en teleurstellingen te verwerken gehad, het weerhoudt me er niet van om onverminderd door te gaan met hetgeen ik het liefst doe!

Ik wens iedereen een heel fijne tijd nu alles weer z’n gangetje gaat. Of nou ja, je moet er zelf voor zorgen dat het niet z’n gangetje gaat, maar dat je er zoveel mogelijk voor jezelf uithaalt. Oftewel: ‘Live your live to the max!!’