Mijn blog van vorige week is ontzettend vaak en goed gelezen, waarvoor dank. Een nieuwtje prikkelt blijkbaar andermans nieuwsgierigheid, haha (en dat herken ik maar al te goed).
Weet je (nog) niet wat voor nieuws ik vorige week deelde, klik dan even hier om deze blog te lezen.

Vandaag is het precies drie maanden geleden dat ik besloot mijn levensstijl te veranderen. In deze blog vertel ik hoe me dat tot nu toe afgaat. Lees je gezellig mee?

De tijd gaat snel voorbij

Drie maanden geleden alweer dat ik voor mezelf het besluit nam iets te veranderen, na jaren tegen mezelf gezegd te hebben, dat ik mezelf accepteerde zoals ik er uitzag en hoe ik me daarbij voelde.

Toen wist ik nog niet wat ik nu wel weet. Hoe kon ik dat ook weten? Niemand kan immers in de toekomst kijken.
Ergens was ik bang dat het me niet zou lukken, voelde ik onzekerheid. Aan de andere kant was ik ervan overtuigd dat ik het kon. Was nu eindelijk de spreekwoordelijke knop om? Nu zijn we een stuk verder en is er veel gebeurd en veranderd. Ik neem je mee in mijn verhaal…

Is alleen gewichtsverlies van belang?

Nu ik eenmaal besloten had mijn levensstijl te veranderen, kon het me niet snel genoeg gaan. Ik ken mezelf: als ik ergens voor ga, is dat niet voor 100 procent, maar voor 200 procent (of zoals ze hier in huis zeggen: je bent weer aan het overdrijven!). Dat is tegelijkertijd mijn valkuil. Ik wil te veel, te snel en heb te weinig geduld.

Ook al word je tijdens het volgen van het programma ‘Nooit meer op dieet’ heel goed begeleid en wordt er veel ingezet op je mindset, uiteindelijk wilde ik toch vooral kilo’s verliezen. Het liefst op een manier waarop ik me goed voelde en die niet zwaar was. Willen we dat uiteindelijk niet allemaal? 😉

Is deze levensstijl makkelijk vol te houden?

Wat deze methode zo bijzonder maakt? Ik denk niet eens zozeer dat het aan de methode ligt, maar dat je voor jezelf een beslissing neemt en je daaraan houdt. Het is een soort commitment die je met jezelf aangaat. Maar omdat je al zo vaak geprobeerd hebt wat af te vallen, is het makkelijk om jezelf wijs te maken dat het een zware strijd wordt en dat het moeilijk vol te houden is.

En daar gaat het juist om: je maakt voor jezelf een ander, nieuw ‘verhaal’, dat je als het ware helemaal anders schrijft. Dus in plaats van: ik moet altijd opletten met eten, verander je het verhaal in: ik kan alles blijven eten wat ik lekker vind. Natuurlijk moet je hoeveelheden aanpassen en kiezen voor gezondere varianten, maar in principe is niets verboden. In je hoofd is dat heel anders, dan wanneer je continu denkt: dat mag ik niet meer.

Klinkt te mooi om waar te zijn!

Ik hoor je denken: nou, dat klinkt allemaal geweldig, lijkt wel te mooi om waar te zijn. Geloof me, het is heus niet altijd makkelijk. Het gaat erom dat je keuzes maakt en weet waarom je deze maakt. In plaats van te kiezen voor de weg van de minste weerstand en toe te geven aan de lekkere trek ’s avonds, zeg ik tegen mezelf: Ik kies ervoor om niet die chocoladereep te eten, omdat ik me beter voel als ik slank(er) ben. Opeens lukt het me dan wel om het te laten liggen.

Bovendien eet je overdag genoeg, waardoor je (als het goed is) ’s avonds veel minder zin hebt in allerlei dingen. Dat is een proces, want de eerste weken had ik vooral ’s avonds echt honger. Nu snap ik dat het de gewoonte was (lees: mijn brein dat zei: hallo, waar blijft die chocola?). En als je dat weet, kun je er anders mee omgaan. Tenminste, zo werkt het bij mij.

Is er ook al resultaat zichtbaar?

De grote vraag is natuurlijk: Ben je al afgevallen? In de vorige update over ‘Nooit meer op dieet’ deelde ik heel eerlijk mijn gewicht en hoe erg me dat tegenviel (lees deze blog hier en hier).
Aangezien ik pas na een maand een weegschaal in huis had, heb ik geen mijn ‘startgewicht’. Ik ga ervan uit dat het een getal boven de 90 kg. was (Niet te geloven dat ik zoveel heb gewogen).

Ik ben dus op dit moment 10 kg. kwijt! En ja, daar ben ik super blij mee en hartstikke trots op. Ik voel me beter, zie er slanker uit en bewegen gaat gemakkelijker. Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik langzaam maar zeker mijn oude ik tevoorschijn komen en dat maakt me gelukkig (klinkt misschien oppervlakkig, maar zo is het gewoon).

Ik zet door!

Ik ben er nog lang niet. Ik wil graag nog meer dan 10 kg afvallen. Ik heb er vertrouwen in dat het me lukt en dat ik iedere week een stapje dichter bij mijn ideale gewicht kom. Ik gun mezelf de tijd om dat te bereiken.

Zoals je kunt lezen, lukt het me tot nu toe heel goed en ben ik super enthousiast over deze methode. Wil je hierover meer informatie, neem gerust eens een kijkje op de website van Kim Munnecom (nee, dit is geen promopraatje!). Wie weet, word je er ook enthousiast van.

Ik wens je een fijne zomer en binnenkort zal ik weer een update geven over mijn proces.