Afgelopen zaterdag ben ik naar Elfia Arcen geweest; het jaarlijks terugkerend fantasy festival, waar iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn.  En op 10 augustus zijn Bart en ik naar Elftopia geweest; een nieuw te ontdekken Fantasy Festival in België. Op Facebook had ik regelmatig posts voorbij zien komen over dit 2-daagse festival.

Waarom ben ik zo geboeid door deze festivals?

Een paar jaar geleden had ik überhaupt nog nooit gehoord over fantasy festivals. Misschien was ik er eerder ook niet naar op zoek. Had het mijn interesse nog niet. Paste het gewoon niet bij mijn leven op dat moment.
Pas toen ik steeds meer ging leven naar mijn eigen standaard en normen-en waarden, kwamen dit soort geweldige dingen ‘ineens’  op mijn pad. Of nou ja ‘ineens’.

De magie van festivals

De eerste keer dat ik een fantasy festival bezocht, ging er een wereld voor me open en was ik meteen verkocht.
Het betreft het Elfia festival in Arcen. Een, eveneens, 2-daags festival met genoeg te doen en te zien voor jong en oud.

De kinderen waren ook mee. Zij hadden, net als ik, geen enkel idee wat er zou gebeuren en wat er allemaal te zien was.
Ook zij keken hun ogen uit. Wat een schitterende locatie om zo’n event te organiseren: de kasteeltuinen van Arcen. Een enorm groen terrein, waar in allerlei hoekjes en op verschillende plekjes heel spannende dingen te zien en te doen waren.

Je moet er gewoon zelf bij zijn

Ik kan niet eens in woorden uitleggen hoe het is om op zo’n festival rond te lopen. Het is echt een unieke gebeurtenis. Bij mij zorgt het in ieder geval voor een bijzonder gevoel. Net alsof sprookjes werkelijkheid worden; in ieder geval voor een dag of twee.

Heel veel bezoekers zijn prachtig uitgedost in de meest schitterende outfits en creaties. Sommigen zijn er maanden mee bezig. Tijdens het festival vindt ook een costume contest plaats. Mooi om te zien hoe mensen hun ziel en zaligheid in hun passie stoppen.
Het bezoeken van fantasy festivals is bijna een leefwijze.

Ga ik ook verkleed?

Ik hoor het je bijna denken. Het antwoord is: NEE. Als ik verkleed zou gaan, moet het een uniek kostuum zijn, dat echt iets over mij, als Storyteller, zegt. Dat kostuum heb ik (nu nog) niet en om als heks of iets dergelijks verkleed te gaan, trekt me bovendien niet. Het is dan een nietszeggend verkleedpartijtje, terwijl het juist gaat om jezelf te laten zien, zoals je echt bent.

Ik doe het goed of ik doe het niet. Half, half werk, daar hou ik niet van. Zo werkt dat bij mij bij heel veel dingen. Ik wil ergens helemaal compleet in opgaan en honderd procent commitment voelen, anders hou ik het niet vol.

Alle fantasyfestivals af?

Het blijft natuurlijk niet bij Elfia of Elftopia. Er zijn namelijk nog veel meer leuke (grote of kleinere) festivals in Nederland en België. Waarschijnlijk zijn in andere landen ook dit soort festivals te bezoeken, maar het gaat me te ver om ze allemaal te bezoeken, tenzij ik er toevallig in de buurt ben en ik de twee zou kunnen combineren.

Dit jaar staat nog een festival in Winschoten op het programma.
Het gaat mij met name om de fijne, relaxte sfeer die er op zo’n dag hangt. Ook het bekijken van alle prachtige outfits is echt een genietmoment.

Kleding, accessoires enzovoorts.

Behalve dat is het ook erg leuk om een kijkje te nemen op de markt. Gepassioneerde en talentvolle kunstenaars en hobbyisten verkopen er hun zelfgemaakte spulletjes, maar er is ook een hoop andere kleding, allerhande accessoires, etenswaren en ga zo maar door te koop.

Al koop je niks, loop je ‘alleen’ maar rond en geef je je ogen goed de kost, vliegt de dag voorbij. Er zijn storytellers, er is livemuziek, er zijn shows van bijvoorbeeld roofvogels, zwaardvechters, enzovoorts. Genoeg te beleven dus.

Jaarlijks familie-uitje?

Het is, jammer genoeg, niet zo dat mijn kinderen net zo enthousiast zijn als ik. Ze vonden dat ene uitstapje leuk en ze hebben genoten van alles wat ze gezien hebben, maar van een herhaling komt het niet.

Natuurlijk is het leuk, wanneer kinderen jouw hobby’s delen, maar het is zeker niet vanzelfsprekend of verplicht.
Gelukkig vindt Bart het wel leuk om regelmatig mee te gaan. Al heeft hij niets met het verkleden en deze levensstijl. Hij deelt ook niet mijn fascinatie voor het bovennatuurlijke en magische. Maar om er samen naartoe te gaan, is natuurlijk wel leuk.

Lekker relaxed op het gras zitten om vervolgens naar een kostuum wedstrijd te kijken en intussen een lekker bakkie cappuccino te drinken van ‘Dikke Bertha’ (een foodtruck, die lekkere koffie serveert), heerlijk!

Jezelf verliezen in een andere wereld

Waarom zoveel mensen zich een aantal keer per jaar verkleden en lekker losgaan tijdens een fantasy festival?
Ik weet het niet precies en kan niet voor anderen spreken, maar ik denk dat het iets te maken heeft met het wegdromen en jezelf even verliezen in een andere, magische wereld, waarin iedereen mag zijn wie hij is.

De meeste mensen leven een hectisch leven en vinden het (misschien) heerlijk om even de boel de boel te laten en in een sprookjeswereld te vertoeven voor korte tijd.
Het voelt ook echt alsof je even in een ander universum bent. Alles voelt licht, vrolijk en fijn.

Wat heeft dit alles met schrijven te maken?

Misschien vraag je je af wat deze blog met schrijven te maken heeft?
Op festivals als deze word ik iedere keer geïnspireerd door alles wat ik om me heen zie. Ik waan me even in een andere wereld en dat komt mijn fantasie ten goede.

Niemand wordt vreemd aangekeken of uitgelachen. Iedereen is zichzelf en wordt geaccepteerd. Hoe mooi is dat?
Ik geniet er in ieder geval intens van en kijk nu alweer uit naar het volgende festival.