Ik ben druk bezig met het volgen van de 30-daagse van Cynthia Houben: een heel waardevol en interessant online programma waar ik meer leer over de wet van aantrekking. Ik ben blij dat ik ‘m heb aangeschaft en heb intussen al een half schrift met aantekeningen volgeschreven, haha.

In deze blog wil ik je over onze tradities in de decembermaand vertellen. Lees je mee?

Alweer de laatste maand van het jaar

Jeetje, wat gaat de tijd snel, zeg. Meestal wordt gezegd dat de tijd vliegt als je het naar je zin hebt en dat is ook zo. Toch is het dit jaar niet gelopen zoals velen verwacht en/of gehoopt hadden. Niemand had kunnen denken of voorspellen dat de hele wereld dit jaar in een gruwelijke crisis terecht zou komen met alle gevolgen van dien.

Ik wil in deze blog absoluut niet klagen, dus dat doe ik niet J. Ondanks dit alles is het jaar voorbij gevlogen en heb ik ook genoten van de ‘verplichte’ rust. Even een moment pas op de plaats en niet meer gehaast van hot naar her rennen en vliegen. Gelukkig ben ik, sinds een aantal jaren, heel graag thuis en verveel ik me nooit meer (dat was in mijn kindertijd wel anders, hihi).

Een maand bomvol tradities

De een houdt ervan, de ander niet. Tradities, jaarlijks terugkerende festiviteiten. Ik heb het idee dat naarmate je ouder wordt je meer waarde hecht aan bepaalde tradities. Misschien is dit niet voor iedereen zo, maar voor mij geldt dat wel. Heerlijk, om te weten dat jaarlijks terugkerende dingen weer op komst zijn. Als kind verheugde ik me al op het Sinterklaasfeest en Kerstmis.

Vooral in de jaren dat ik nog met mijn tantes mee naar Eindhoven mocht om zelf cadeautjes uit te zoeken. We maakten daar een heel speciale dag van en zorgden op tijd voor een onderbreking. Bij de Bijenkorf warme chocomel met slagroom drinken en een gebakje eten en de dag afsluiten met een etentje bij de Connaisseur (helaas bestaat deze niet meer).

Met familie bij elkaar zijn

December is de maand bij uitstek om met de familie bij elkaar te zijn. Veel gezelligheid en lekker eten en drinken.
Sinterklaas begon standaard met een avondje gourmetten. Geen uren in de keuken staan, maar allemaal zelf je eigen kostje klaarmaken. Het hele huis rook nog dagen naar gourmet (klein nadeel: de keuken had daarna een schoonmaakbeurt nodig).

Als dat allemaal opgeruimd was, brak het leukste moment van de dag aan: cadeautjes uitpakken. We hebben een aantal jaren surprise gedaan. In het begin ook echt met knutselwerkstukken, maar later alleen cadeautjes met een mooi gedicht erbij. Ik vond dat niet erg. Knutselen was niet echt mijn ding, maar dichten vond ik leuk (hmm, misschien al een voorbode voor wat komen zou…).

Naar de kerk en koffietafel

Een andere familietraditie is het bezoeken van de nachtmis en de koffietafel met de familie. Hoewel ik geen trouwe kerkganger ben, vind ik het toch fijn om met Kerst een mis bij te wonen. Het liefst de avond- of nachtmis. Om op een later tijdstip met veel mensen bij elkaar te zitten en samen Kerst te vieren, heeft een magisch effect. Samen liedjes zingen, luisteren naar het traditionele Kerstverhaal, de geur in de kerk, de Kerststal bewonderen, en ga zo maar door.

Na de mis naar mijn ouders om daar samen te genieten van een koffietafel. Daaraan voorafgaand hebben mijn moeder en ik al verschillende keren worstenbroodjes gebakken, die speciaal voor deze gelegenheid zijn.

Een moment om te praten met elkaar

Sommige familieleden zie ik niet zo vaak, dus vind ik het leuk en gezellig om op deze avond ouderwets bij te praten onder het genot van lekker eten en drinken.
Meestal gingen Bart en één van de kinderen niet mee naar de mis. Zij zorgden er dan voor dat na de mis de koffie klaarstond en de worstenbroodjes warm waren, zodat we meteen aan tafel konden.

Voor deze gelegenheid kwam het ‘goede’ servies op tafel. De tafel stond al gedekt klaar en we hoefden alleen nog maar te gaan zitten en te genieten van al het lekkers.
Na de koffie volgde vaak een glaasje wijn of bier (niet voor mij, want ik drink geen alcohol) en werd de avond vervolgd met luidruchtige gesprekken. Hoe meer alcohol er vloeide, hoe hoger het volume werd en hoe roder de wangetjes, haha.

Kerstdiner en woonboulevard

Eerst en Tweede Kerstdag: dagen om van te genieten. Te genieten van lekker eten, van elkaar, van niets hoeven en van gezelligheid. Toch kunnen het ook erg vervelende dagen zijn voor sommigen. Mensen die geen partner hebben, geen familie waar ze tijdens Kerst terecht kunnen of die iemand moeten missen.

In onze jongere jaren bezochten Bart en ik vaak op Tweede Kerstdag de welbekende woonboulevard in Eindhoven. Dan kon je over de koppen lopen, want meer mensen hadden hetzelfde idee. Omdat je natuurlijk veel binnen zit tijdens Kerst, wil je ook wel eens even wat anders dan alleen maar eten en op de bank hangen.

Dit jaar is alles anders

De invulling van Kerst is dit jaar anders dan anders. Geen uitgebreide diners bij kaarslicht in sfeervolle restaurants, geen grote familiediners, geen vakanties. Alles is anders en we moeten er zelf iets van maken met de mogelijkheden die er wel zijn. Ook dat gaat lukken.

Je moet niet kijken naar wat niet kan of wat er niet is, maar juist naar de mogelijkheden en daar kansen in zien.
Hoe ga jij kerst vieren? Maak je het thuis extra gezellig? Doe je iets speciaals of kies je ervoor om dit jaar een sobere Kerst te vieren? Alles kan en alles is goed.

Ik ben benieuwd naar jouw invulling van deze dagen. Laat het me weten in een reactie!