Wederom moet ik je bedanken voor het meeleven met mijn avonturen op het gebied van gewicht, gezond afvallen en een nieuwe leefstijl. Iedere blog die ik over dit onderwerp plaats, wordt namelijk erg goed gelezen en bezocht. Dat geeft mij het gevoel dat het een thema is dat leeft en bij veel vrouwen speelt.

Ik wil dan ook dat het bespreekbaar wordt gemaakt, zodat we onze onzekerheden, twijfels en strijd hierover met elkaar kunnen delen. Het cliché zegt niet voor niets: “Gedeelde smart is halve smart”. En zo is het maar net. Als je dit soort dingen met anderen kunt delen, voelt het lichter (haha!).
Dit keer ga ik het onderwerp ‘Mijn gewicht en ik’ afronden, mijn conclusies trekken en leuk nieuws met je delen. Lees je weer mee?

Waarom een online training?

Misschien vraag je je af waarom ik eigenlijk gekozen heb voor een online training en niet voor een diëtiste of ander afvalprogramma? In mijn andere blogs heb ik mijn geschiedenis omtrent mijn strijd tegen de kilo’s uitgebreid beschreven. Het is niet overdreven om te zeggen dat ik veel, heel veel geprobeerd heb. En inderdaad, alles hielp. Tijdelijk. Want zodra ik dacht het eindstation te hebben bereikt of er kwam een kink in de kabel, verviel ik weer in mijn oude patroon. En dat bestond vooral uit: veel snoepen (en dan het liefst als ik alleen thuis was).

Ik heb groepsavonden van Weight Watchers bezocht, calorieën geteld, belachelijk veel gesport, extreem weinig gegeten, in warmtecabines oefeningen gedaan, eetdagboeken bijgehouden en ga zo nog maar even door. Ik kan dus wel zeggen dat ik een expert ben op het gebied van gezond eten en afvallen. Ik kende zowat alle voedingstabellen uit mijn hoofd en wist precies hoelang ik moest sporten om een bepaalde hoeveelheid calorieën te verbranden (die ik vervolgens weer mocht snoepen van mezelf. Hoezo vicieuze cirkel?). Het was dus tijd voor een compleet nieuwe aanpak.

Hoe ik via Instagram de ‘Nooit meer op dieet’ methode ontdekte

Oké, ik zal eerlijk bekennen dat ik regelmatig teveel tijd doorbreng op mijn mobiel. Op Instagram zijn er gewoon heel veel leuke, inspirerende mensen om te volgen. Zo ontdekte ik via, via Kim Munnecom. Zij vertelde zo bevlogen en enthousiast over haar afvalmethode Nooit meer op dieet dat ik erg nieuwsgierig werd. En ze vertelde niet alleen daarover, maar ook over de wet van aantrekking en dat in combinatie met voeding. Dat sprak mij op de een of andere manier heel erg aan.

Als je ooit een podcast van Kim hebt geluisterd, weet je waarschijnlijk precies wat ik bedoel. Je voelt haar energie bijna door de telefoon bruisen. Het werkt dan ook heel aanstekelijk. Hoe meer afleveringen ik beluisterde, hoe enthousiaster ik werd. Toen ik de mogelijkheid had om me in te schrijven voor haar wachtlijst, twijfelde ik dan ook geen moment.

Best een beetje spannend

Het duurde alleen even voordat ik me definitief inschreef voor haar online training. Intussen heb ik al veel boeken gelezen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en heb ik geleerd wanneer ik naar mijn ‘onderbuikgevoel’ moet luisteren. Dat is namelijk mijn intuïtie die spreekt. Als het kriebelt in mijn buik weet ik dat ik naar mijn gevoel moet luisteren, omdat het me vertelt dat dit iets voor mij is.

Dat kriebelende gevoel had ik dit keer heel sterk. Wat me tegenhield was voornamelijk het idee hoe anderen hierop zouden reageren als ik het vertelde. Ik hoorde mensen al zeggen: ‘Wat een zweverige onzin, zeg. Geloof jij in die flauwekul? Weggegooid geld. Kun je toch best zelf?’ En dat bracht me best aan het twijfelen. Ik vulde voor anderen in wat en hoe ze zouden denken, terwijl ik dat helemaal niet wist. Stom eigenlijk.

Wat maakt dit programma nu zo anders?

Kijk, in theorie weet iedereen hoe het zit. Als je minder eet (of in ieder geval gezondere keuzes maakt) en je beweegt meer dan val je af. Minder calorie-inname + meer energieverbruik = gewichtsafname. Klinkt logisch, toch? Vind ik ook. Waarom is het dan toch voor heel veel mensen zo verdomd moeilijk om dit te doen en vol te houden?

Dan komt het verhaal dat je jezelf vertelt in beeld. Je hebt een bepaalde waarheid gecreëerd omtrent eten en gewicht. Dat het na een bepaalde leeftijd moeilijker is om slank te blijven, bijvoorbeeld. Of dat je nu eenmaal zo gebouwd bent. Dat je maar aan snoep hoeft te denken of je komt al een kilo aan. En nog veel meer van dit soort gedachten. Je gelooft het, dus ís het zo.
De clou zit ‘m dus in het ‘herschrijven’ van je verhaal. Om een andere waarheid te creëren. That’s it!

Is het werkelijk zo simpel?

Ja en nee. Het herschrijven van je verhaal is niet moeilijk. Je moet het alleen wél geloven. Als je dit niet doet, werkt het namelijk niet. De oplossing is dat je je verhaal dan zo zult moeten veranderen dat je het wel kunt geloven. Ik had het liefst gewild dat ik de week nadat ik startte met de training superslank zou zijn. Dat er op miraculeuze wijze vijfentwintig kilo weggesmolten zou zijn. Tja, en die stap was te groot.

Ik kon wel geloven dat ik iedere dag mijn best deed om steeds een beetje dichter bij de slankere versie van mezelf te komen. Dat er eerst vijf kilo af zou zijn. En van daaruit kon ik weer verder kijken naar een nieuw doel. Dit geloofde ik. Het was mijn waarheid geworden. Zo stel ik mezelf iedere keer een nieuw doel. Ik weet dat ik er nog niet ben, dat er nog een weg te gaan is. Maar ik geniet van ieder tussendoel dat ik bereikt heb en vier dit succes (nee, niet met een taartje, haha!).

Misschien ook iets voor jou?

Als mensen me vragen hoe ik zoveel ben afgevallen, vertel ik trots over het programma: Weightloss Mastery. Ik ben blij dat het op mijn pad gekomen is (maar toeval bestaat niet).
Het leuke is, dat de deuren van de training nog één keer opengaan dit jaar. Vanaf donderdag 22 oktober kun je ook meedoen. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze training en meer hierover willen weten, kun je onderstaande link aanklikken en misschien word je wel net zo enthousiast als ik.

Weightloss Mastery

Op YouTube kun je trouwens al mijn blogs over dit onderwerp bekijken. Ik weet namelijk dat sommige mensen liever video’s bekijken dan lange lappen tekst lezen. Zoek maar eens op de titel: ‘Mijn gewicht en ik’ en je vindt een aantal afleveringen op mijn kanaal. Leuk als je een bezoekje brengt. Nog leuker als je me laat weten wat je ervan vindt. Misschien ga ik dan ook mijn andere blogs op video inspreken!

Eindconclusie: Ik ben erg tevreden en dankbaar voor het resultaat dat ik nu al bereikt heb en ga deze levensstijl volhouden, omdat ik weet dat ik mezelf daardoor een veel gezonder en fitter persoon voel. Ik eet wat ik lekker vind, voel me goed en zie er beter en zelfverzekerder uit. En dat is me heel veel waard! 🙂