Ik heb al eerder geschreven over hoe erg ik kan genieten van het indelen van mijn eigen tijd. Die blog kun je hier vinden.
In deze blog ga ik mijn ideeën delen over de ideale werkweek en of er überhaupt een ideale werkweek bestaat.
Werken in loondienst
Tot een aantal jaren geleden wist ik niet beter dan te werken voor een baas; om in loondienst te zijn. In mijn directe omgeving ken ik wel een aantal mensen met een eigen bedrijf, maar de meeste mensen die ik ken werken in loondienst.
Er zitten natuurlijk veel voordelen aan het werken in loondienst. Zo weet je altijd precies hoeveel geld er aan het eind van de maand binnenkomt. Je kunt er rekening mee houden in je uitgavepatroon. Je bent automatisch verzekerd en hoeft hier niet zelf aan te denken of dit te regelen. Het zit allemaal in je salaris verwerkt.
Je hebt een contract, waarin precies staat hoeveel uren je moet werken en waaruit je werkzaamheden bestaan. Het is allemaal duidelijk georganiseerd en gestructureerd. Geen onzekerheid of onduidelijkheid over wat je moet doen en hoeveel je betaald krijgt.
Alleen maar voordelen?
Maar, om in Johan Cruijff termen te spreken; ieder voordeel heb z’n nadeel. Natuurlijk zitten er niet alleen maar voordelen aan het werken voor een baas.
Nadelen (zouden kunnen) zijn:
- Je hebt geen/weinig inspraak in uit te voeren taken of werkzaamheden
- Het ligt precies vast; de structuur is zo duidelijk dat het weinig ruimte biedt
- Misschien kun je niet bepalen welke werkdagen voor jou ideaal zijn
- Een stuk minder vrijheid dan wanneer je eigen baas bent
Dit alles geldt natuurlijk niet voor alle bedrijven en/of werkgevers. Bij veel werkgevers is het zeer waarschijnlijk mogelijk om wel mee te denken over allerlei (beleids-)zaken. Ik denk dat het gevoel alleen heel anders is.
Wat is dan mijn ideale werkweek?
Ik kan me heel goed voorstellen dat voor veel mensen de veiligheid en structuur van een baan in (vaste) loondienst heel goed werkt. Dat dacht ik namelijk ook jarenlang. Geen zorgen over de dag van morgen, zeg maar. Zeker met een hypotheek, een gezin met kinderen en allerlei andere verplichtingen waaraan moet worden voldaan en die voor mij belangrijk zijn, was het erg prettig om me daarover geen zorgen te maken.
Máár, toen ik eenmaal ziek thuis zat en écht met mezelf aan de slag ging, kwam ik tot de conclusie dat ik juist ontzettend veel behoefte had en heb aan vrijheid.
Hoe moeilijk ik het vond om dingen te doen, die me werden opgedragen (hierbij wil ik de kanttekening maken dat je dit niet te negatief moet lezen; ik ben er immers altijd zelf bij geweest en ben dus niet ‘gedwongen’ om dingen te doen die ik liever niet wilde doen. Ik was zélf degene die dingen deed omdat ik vond dat het zo hoorde. Om gezien en gewaardeerd te worden voor mijn inzet en flexibiliteit).
Hoe breng ik mijn ideale werkweek in de praktijk?
In een van mijn eerdere blogs, schreef ik over het belang (of juist de belemmering) van structuur en regelmaat. Ik heb aan het begin van deze blog een linkje naar deze blog geplaatst.
Zonder enige structuur wordt het, denk ik, redelijk lastig om focus te hebben en/of houden en dobber je maar wat stuur- en doelloos rond. Het is dus wel degelijk belangrijk om enige vorm van structuur in je (werk)leven aan te brengen. Met drie kinderen wordt het belang hiervan extra onderstreept.
Vaste rituelen of schema’s
Behalve een bepaalde structuur kan het ook fijn en helpend zijn om vaste rituelen te hebben. Ik volg sinds een tijdje een aantal inspirerende mensen op social media die zweren bij vaste (ochtend)rituelen. Het zou, volgens hen, zorgen voor focus.
Het wil helemaal niet zeggen dat ik het er per se mee eens ben, overigens. Of dat ik niet kan afwijken van een ochtendroutine. Dat is nu juist het mooie van het indelen van je ideale werkweek. Je kunt het doen en invullen zoals het voor jou goed voelt en werkbaar is.
Bestaat de ideale werkweek wel?
Er zijn zelfs boeken op de markt verkrijgbaar, die uitgebreid vertellen hoe je nog maar vier uur hoeft te werken en toch goed kunt rondkomen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Ooit heb ik eens gelezen dat als iets te mooi is om waar te zijn, het dat vaak ook is.
Het gaat in dit geval om het opbouwen van een succesvolle online business, zodat je een passief inkomen kunt creëren.
Letterlijk geld verdienen, terwijl je niets doet. De vraag, behalve die of het wel echt waar kan zijn, die bij mij opkomt is: Wil ik dat wel? Het antwoord daarop is ja en nee.
Tuurlijk zou het te gek zijn om met minimale inspanning maximaal resultaat te behalen. Aan de andere kant vind ik het gewoon té leuk om dagelijks met mijn schrijfavonturen bezig te zijn. Soms komt er op een gek tijdstip een idee opgeborreld en moet ik het op papier zetten.
Schrijven kan overal
Het mooie is, dat je overal kunt schrijven, dat je er weinig voor nodig hebt en dat het dus niet in een ideale werkweek te vangen is.
Mijn ideale werkweek creëer ik dus zelf, door te doen wat en hoe het voor mij het beste uitkomt.
Hoe ziet jouw ideale (werk)week er eigenlijk uit? Vul je je week ook zo in?
Mocht je nog goede tips voor me hebben, lees ik ze heel graag in een reactie onder deze blog.
Recente reacties