Net als iedereen in Nederland (en waarschijnlijk ver daarbuiten) ben ik ook geraakt door het overlijden van Peter R. de Vries. Het is afschuwelijk wat er gebeurd is.
Nog even de hoop dat hij het zou overleven, maar die is vandaag helaas teniet gedaan.

Dit wordt een filosofische blog. Een blog waarin ik een aantal dingen overdenk en mijn visie daarop met je deel. Het is mijn waarheid en hoeft dus niet die van jou te zijn.
Lees je mee?

Wat gebeurt er toch allemaal?

De afgelopen week is een week geweest van extremen en van bizarre gebeurtenissen. Behalve het overlijden van Peter R. de Vries, zijn er nog andere dingen gebeurd. Een week waarin emoties alle kanten opgingen. Zo’n week waarvan je hoopt dat die er geen twee achter elkaar zullen plaatsvinden.

Het is niet te begrijpen dat er momenteel zoveel aan de hand is. Het voelt onwerkelijk, alsof we in een fantasy film beland zijn. Misschien is het wel een wake-up call en worden we gedwongen om over onze rol en onze plek op deze wereld na te denken.

Positief blijven

Je kent me inmiddels als een doorzetter, iemand die (over het algemeen) positief in het leven staat. Ik probeer altijd de goede kanten van vervelende dingen te zien en vaak lukt me dat ook. Het is belangrijk dat je positief bent en blijft, om niet te verdrinken in negativiteit en ellende.

Of dat altijd meevalt? Nee, zeker niet. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet positief kunt bekijken. Wat kun je dan wel doen? De manier waarop je met vervelende dingen omgaat, heb je wel zelf in de hand. Dat klinkt misschien een beetje gemakkelijk, maar is het niet altijd.

Heel veel uitdagingen

Om niet steeds te vervallen in het gebruiken van de term vervelende dingen of ellende, noem ik het nu even ‘uitdagingen’. Er zijn er meer dan genoeg momenteel, helaas. Niet alleen in ons land, maar wereldwijd.

Er is natuurlijk al teveel gezegd en geschreven over corona, laat ik dat voorop stellen. Ik wil hier dan ook niet een discussie op gang brengen. Het is meer dan verschrikkelijk dat nu de coronabesmettingen weer helemaal uit de hand lopen. Een enorme explosie in positieve testuitslagen.

Ik ben het zat

Net als de meeste mensen, ben ik het inmiddels ook zat. Al die ellende en het gedoe rondom maatregelen, testen, vaccinatiebewijzen, en ga zo maar door. Zoveel mensen die een andere mening hebben en deze te pas en te onpas verkondigen aan iedereen (of niemand?) die het horen wil.

Het lijkt erop alsof we in een samenleving terecht zijn gekomen, waarin iedereen elkaar probeert te overtuigen van zijn of haar gelijk. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. Je hebt recht op je eigen mening en mag vinden wat je ergens van vindt. Helaas denkt niet iedereen daar zo over en gebeuren daardoor ook vreselijke dingen.

De wereld op z’n kop

Op dit moment lijkt het erop dat de hele wereld uit haar doen is. In de natuur gebeuren de meest verschrikkelijke rampen en worden mensen met heel veel ellende geconfronteerd. Mensen raken elkaar, hun veilige plek, hun huizen en spullen kwijt.

Natuurgeweld gaat met enorm veel kracht gepaard en ontziet daarbij niets of niemand. Er is niet tegen te vechten of op te treden. Wat gebeuren zal, gebeurt. Hoe dan ook. En dat is erg beangstigend. Je kunt je er niet (of heel slecht) tegen wapenen. Door opwarming van de aarde en overbevolking zullen dit soort extremiteiten nog veel vaker gaan gebeuren.

Focus op negativiteit

Wat ik nu ga delen, zal misschien niet voor iedereen waarheid zijn, maar het is wel de mijne. Ik denk, geloof oprecht, dat er teveel gefocust wordt op alle negatieve dingen die gebeuren op dit moment wereldwijd. Je hoeft de krant maar open te slaan of de televisie of radio maar aan te zetten, je social media apps maar te bekijken en je ziet ellende.

En al die negatieve dingen werken verlammend. Angst werkt verlammend. Het zorgt ervoor dat mensen in een ‘freeze’ stand terechtkomen. Iedereen praat erover en deelt berichten op social media. En nee, ik heb ook geen oplossing voor dit probleem.

Wat zou kunnen helpen?

Nu lijkt het misschien alsof ik de wijsheid in pacht heb en weet wat men zou moeten doen. Helaas niet. Ik heb geen kant- en klaar antwoord of oplossing. Want als je het zou omdraaien en alleen maar de positieve dingen zou vertellen of delen, negeer je ook dat er ellende is. Dat zou ook niet kloppen.

Ik denk wel dat het al een klein beetje zou kunnen helpen om in oplossingen te denken. Alle kleine beetjes helpen. Alleen al hoe je naar de wereld kijkt. Als je het alleen maar ziet als slecht en kwaadaardig zal dat je realiteit zijn. Zijn dat de dingen die je ‘terugkrijgt’. Andersom werkt het dus ook zo: als je de mooie dingen kunt en wilt zien, zul je er meer van terugkrijgen.

Elkaar in je waarde laten

Maar wat ook zou kunnen helpen, is tolerantie. Niet agressief of offensief te reageren wanneer iemand iets doet of zegt waar jij het niet mee eens bent. Leven en laten leven. Heb respect voor een ander en laat iemand in zijn waarde. Ook als je het er niet mee eens bent. Je kunt dingen denken, daarin is iedereen vrij.

Tegenwoordig is het makkelijk (en lekker veilig) om met je telefoon een (negatieve) reactie achter te laten en iemand compleet met de grond gelijk te maken. Het lijkt alsof alle schroom weggevallen is en iedereen maar roept wat ie denkt. Verschrikkelijk en respectloos vind ik. Bovendien zijn alle mensen opeens experts en deskundig en verkondigen hun mening overal en altijd, ongeacht of het wel of niet klopt.

Anyway, zoals je kunt lezen, ben ik soms best verdrietig over alles wat er gebeurt. Zeker als je je dingen heel erg aantrekt en graag wil oplossen. Ik denk daarom maar zo: verbeter de wereld, begin bij jezelf. En nee, ik doe heel veel verkeerd en ik ben niet heilig. Maar als iedereen zo dacht, zou de wereld er misschien een stukje leuker en beter uitzien.
Laten we er met elkaar voor zorgen dat het vanaf nu beter zal gaan. Dat is mijn wens voor de toekomst!