Eerder schreef ik over de vraag, die me al vaker gesteld is en wordt: “Wat voor werk doe je nu eigenlijk? Sta je nog voor de klas?” Als je deze blog nog niet hebt gelezen, klik dan hier (of als je niet meer weet wat ik besproken heb).

Bedrijfsplan schrijven

Had ik eerder altijd het gevoel dat ik mezelf moest verantwoorden, waarom ik geen ‘baan’ had, tegenwoordig antwoord ik altijd dat ik bezig ben om op schrijfgebied iets voor mezelf te op te bouwen. En daar is geen woord van gelogen.

In het jaar 2018 ben ik zelfs heel even druk in de weer geweest met het opstellen van een bedrijfsplan. Dat zou voor mij, als schrijver, geen probleem moeten zijn, toch? De waarheid is, dat het echt niet meevalt om zo’n plan te schrijven. Je moet over zoveel dingen nadenken en er uitgebreid verslag van doen.

Zelfs over dingen waar ik echt geen antwoord op had. Blijkbaar zijn het de details, die het voor mij zo lastig maken.
Even snel als ik ermee begonnen was, ben ik er ook weer mee gestopt.

Marktonderzoek doen

Zo was één van de onderdelen een doen van een uitvoerig marktonderzoek. Nou, dat vond ik dus best problematisch; hoe kan ik onderzoeken of mensen zitten te wachten op mijn verhalen en schrijfsels? Ik bedoel, doet een schrijver ooit marktonderzoek naar het onderwerp waarover hij of zij wil schrijven?

Dat maakte het toch wel lastig, kan ik je zeggen. Bovendien weet ik niet precies waaruit mijn dienst/product zal bestaan. Ik krijg zo vaak ingevingen, dat het niet bij te houden is dit allemaal in een plan te vangen.

Ja, ja, het is gewoon te vaag

Iemand anders zal nu misschien denken: dat hele verhaal klinkt allemaal wel erg vaag. Waarschijnlijk heb je je zaakjes gewoon nog niet genoeg op orde of weet je niet goed waar je prioriteiten liggen.
Daarin heb je waarschijnlijk deels gelijk. Of ik ooit op het punt beland, waarop ik mijn zaakjes tip top op orde heb en mijn prioriteiten heb gesteld, weet ik niet.

Zo, op de manier waarop ik nu werk, kan ik vrijblijvend bezig zijn met dat wat ik het liefst doe. Wanneer en hoe vaak ik dat wil.

Wat houdt me tegen?

Als ik nu in de rol van psycholoog zou stappen, kan ik waarschijnlijk concluderen dat hieraan bepaalde angsten ten grondslag liggen. Ik moet beamen dat dit inderdaad wel enigszins klopt.
Natuurlijk is er de angst om te mislukken. Ik denk dat iedere (beginnende) ondernemer/schrijver die angst in meer of mindere mate zal hebben. Of die angst reëel is? Dat ligt eraan hoe goed je de dingen hebt voorbereid en incalculeert.

Een andere belemmerende factor

Nog erger is de angst aanwezig om terug te vallen in oude patronen en in oude valkuilen te trappen. Nooit wil ik meer terug in die donkere put. Ik ken mezelf intussen redelijk goed en ik weet hoe ik ben als ik eenmaal een commitment aanga. Iets waar overigens niets mis mee is, laat ik dat voorop stellen.

Ik ben dan net een pitbull, die zich erin vastbijt en niet meer loslaat.
Ik ben dus bang om weer in dat te strakke keurslijf vast te zitten, waardoor ik opnieuw geen lucht meer krijg en dat me alle plezier ontneemt.
Het allerbelangrijkste aan je werk moet namelijk het plezier en de zingeving zijn. Zo denk ik er tenminste over. Als je dat niet hebt, word je uiteindelijk doodongelukkig en ziek.

Hoelang blijf ik op deze manier doorgaan?

Tja, een legitieme vraag, waarop ik een diplomatiek antwoord ga geven; zolang het goed voelt.
Laf, makkelijk, kun je nu denken. Misschien wel, inderdaad. Voor mij is het dé manier waarop ik kan uitzoeken of dit goed is voor mij en of ik net zo gelukkig blijf met de dingen die ik doe.

Natuurlijk heb ik de ambitie om daadwerkelijk geld te (gaan) verdienen met mijn boeken/verhalen en eventueel andere producten op lees- en schrijfgebied.
Verder wil ik mezelf ontwikkelen, zodat ik lezingen en presentaties kan geven, waarin ik mijn verhaal wil delen om anderen te inspireren.

Ik geniet enorm van de interactie tussen het publiek en mij. En natuurlijk, niet onbelangrijk, is het fijn wanneer mensen zeggen geraakt te zijn door jouw verhaal, jouw woorden. Dat mijn verhaal hen aan het denken heeft gezet. Om ook eens eerlijk naar hun eigen leven te kijken en te (be)oordelen of het ze nog voldoende voldoening geeft.

Antwoord op de titel van deze blog

Nu heb je nog geen antwoord op deze vraag. Het antwoord ga je ook niet krijgen, ik weet het simpelweg nog niet.
Voorlopig ben ik erg tevreden met de manier waarop ik nu mijn leven indeel. Ik ben bovendien nog bezig met mijn opleiding en dit wil ik met een goed gevoel en resultaat afsluiten.
Ook op persoonlijk vlak wil ik me blijven ontwikkelen, dit doe ik door het lezen van boeken, het volgen van cursussen en online programma’s, het luisteren van podcasts en het lezen van blogs van andere inspirerende mensen.

Wie weet komt er over een tijdje een vervolg op deze blog, waarin ik je kan meedelen dat er een verandering heeft plaatsgevonden in mijn (werk)situatie. Dus, blijf vooral mijn blogs lezen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en stappen die ik zet.

Herken je je hier ook in? Heb je wellicht een goede tip voor mij? Laat ‘m dan zeker achter onder deze blog. Ik kijk er naar uit.